Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mentsd át húsvétról! Ennek az 5 ételnek a hétköznapokon is az asztalon lenne a helye

2021. April 4.

Tény, hogy az ünnepeket a különleges ételek is megkülönböztetik a hétköznapoktól, viszont vannak olyan fogások és alapanyagok, amelyek az év többi részében is nagyobb figyelmet érdemelnének. A húsvéti asztalról szemezgettünk, lássuk mi mindent érdemes átmenteni egy „mezei” szerdára vagy épp szombatra! 

 

Torma 

A húsvét előtti napokban legtöbbünk kosarába került friss vagy feldolgozott, különbözőképpen ízesített torma. Annyira egészséges, hogy kár lenne csak most fogyasztani! Gazdag mustárolajban, C-vitaminban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, vírusölő és emésztést segítő hatású. 

 

Újhagyma 

A karcsú, friss újhagyma a húsvéti asztal egyik éke. Szintén tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a benne található allicin pedig hathatósan csökkenti a gyulladásokat. Ha a gyomrunk nem bírja nyersen a vöröshagymát vagy a fokhagymát, az újhagymával akkor is megpróbálkozhatunk. 

 

Retek 

Rendben, a retek azért szerencsére nem tűnik el húsvét után a hűtőszekrényből vagy a spájz polcáról, de érdemes nagyobb mennyiségben is fogyasztani. A sok C-vitamin mellett a benne található folsav mennyisége sem elhanyagolható. Kipróbálhatjuk vajon sütve is, különlegesen finom így készítve. 

 

Répatorta 

Nem véletlenül került a felsorolásba! A répa édeskés íze hozzájárul ahhoz, hogy a sütemény tésztájába sokkal kevesebb cukrot kelljen tennünk, ráadásul jól működik alternatív lisztekkel, például zabpehely- vagy rizsliszttel is. Lehet belőle torta, gyümölcskenyér, muffin, ha elhagyjuk a klasszikus húsvéti díszítést, egész évben megállja a helyét. 

 

Tojás, fakszni nélkül

Az már szerencsére bizonyítást nyert, hogy a normális mértékben fogyasztott tojás egyáltalán nem káros, sőt szüksége van rá a szervezetünknek. Sokszor viszont rengeteg további hússal, szalonnával, kolbásszal, zsírral készítjük el, ami már megterhelő lehet a gyomrunknak. Nem kell mindig túlbonyolítani: fogyasszuk lágytojásként vagy keményre főzve. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!