Cukormázzal dolgozol? Ha figyelsz az alábbiakra, tökéletes lesz a sütid kinézete
2021. March 13.A szép cukormáz odafigyelést, némi kézügyességet és jó minőségű, pontosan kimért alapanyagokat kíván. Aki ezen a ponton úgy érezné, hogy ez a díszítési mód túl bonyolult számára, bátran olvasson tovább! Létezik ugyanis pár tipikus hiba, amibe ugyan könnyű beleesni, de ugyanolyan egyszerű elkerülni is.
Túl puha vaj
A túl hideg – és emiatt túl kemény – vaj kerülendő, ám a túlságosan meleg vaj sem jó. A túl puha vajjal nemcsak nehezebb dolgozni, hanem vajas krém sem lesz annyira könnyű állagú, mint szeretnénk. A vajat ne vegyük ki 2 órával többel azelőtt, hogy fel szeretnénk használni, ha pedig kimondottan meleg van a konyhánkban, még kevesebb idő is elegendő ahhoz, hogy megpuhuljon.
Túl sok cukor
A máz jó, ha édes, de nem jó, ha túl édes, ezért érdemes a készítése közben többször megkóstolnunk. Ha megszaladt a cukor, és túl édesnek érezzük, adhatunk hozzá egy csipetnyi sót ezt ellensúlyozni. Olyan extra hozzávalókkal is szabályozhatjuk a máz édességét, mint a tejföl, crème fraîche, a mascarpone vagy az eleve sózott vaj, ezekkel a máz íze még érdekesebb is lesz.
Nem megfelelő fajtájú cukrot használunk
Sokak számára a cukor csak cukor, de ha sütéshez használjuk, egyáltalán nem mindegy a fajtája. Legtöbben a porcukorra vagy az otthon por állagúra őrölt kristálycukorra esküsznek, fontos, hogy felhasználás előtt alaposan szitáljuk át.
Túl sok vagy túl kevés tej
A vajas krémnek kell egy kevés tej vagy víz, hogy az állaga megfelelő legyen, de a túl soktól híg, a túl kevéstől pedig száraz vagy csomós lesz. Jobb, ha apránként adjuk csak hozzá a tejet, így nagyobb eséllyel tudjuk eltalálni az ideális mennyiséget.
Nem ízesítjük be a vajas krémet
Ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor a krémnek simán cukor íze lesz. Pár csepp citromlé vagy vanília kivonat csodákra képes.
Forrás: mashed