Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Az élénk színű vitaminbomba

2020. November 5.

Miről is van szó?

Természetesen a cékláról. Nem csak a színe csoda szép, hanem rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Tudtad, hogy már i. e. 3000-ben termesztették a Földközi-tenger környékén? Magyarországra a 17. században került, azonban a modernebb fajtái a 19. és a 20. században terjedtek el.

A cékla termesztése nem is olyan bonyolult folyamat, mint azt gondolnánk. Ültetése egyszerű, fejlődése gyors, kétnyári zöldség. Ahhoz, hogy zamatos céklát kapjunk, jó vízelvezetésű és szellős talajra van szükség. Vetéskor kiemelten kell figyelni arra, hogy sok vizet kapjon, ezért érdemes a földet beöntözni vetés előtt. Érdemes már április második felében elvetni, ha ősszel szeretnénk betakarítani. De ha június 15. és július 15. között is ültetünk – ezt hívják másodvetésnek –, akkor júliustól októberig szüretelhetjük a céklagumókat. Ha elvetjük a céklamagokat, fontos figyelni arra, hogy 30 cm sortávolság és 5-8 cm tőtávolság legyen a magok között.

 

A cikk folytatódik a Csak a Nőknek Magazin oldalán

Forrás: Csak a Nőknek Magazin 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!