Vajon befolyásolják-e a színek az étvágyunkat?
2020. June 28.A szépen tálalt étel meghozza a kedvünket az evéshez – ebben biztosan megegyezhetünk. Ám több tanulmány szerint nemcsak a gusztusos tálalás, hanem az étel, sőt a tányér színe is befolyásolja az étvágyunkat. Összegyűjtötték azokat a színeket, amelyek igencsak étvágygerjesztőek, illetve azokat is, amelyek viszont inkább elveszik a kedvünket az evéstől. Mi erősen szkeptikusak vagyunk, a színekhez fűzött magyarázatok azonban elgondolkodtatóak.
Ezek a leginkább étvágygerjesztő színek
Fehér
Általában a tisztasággal és az ártatlansággal hozzák párhuzamba. Ha viszont gasztronómiai szempontból elemezzük ki a színt, érdekes meglátásra juthatunk. Állítólag kevésbé odafigyelve eszünk a fehér tányérról, azaz nem koncentrálunk az ételre, így pedig a kelleténél jóval többet fogunk elfogyasztani belőle.
Zöld
Legtöbben az egészséges táplálkozással kapcsolják össze, hiszen a zöldségek, saláták vagy a közkedvelt „zöld smoothie-k” mind a zöld különböző árnyalataiban pompáznak. Épp ezért zöld tányérokról többet és bátrabban eszünk.
Sárga
Ha rápillantunk, agyunkban boldogsághormon kezd termelődni. Boldogan és elégedetten pedig megint csak többet fogunk fogyasztani.
Narancssárga
Melegséget és kényelemérzetet ébreszt az emberekben – az eredmény ugyanaz: bőségesen fogunk lakmározni a tányérunkról.
Vörös
Ránézve elképzelhető, hogy szívünk gyorsabban kezd verni, valamint emelkedhet a vérnyomásunk is. Éhesnek fogjuk magunkat érezni, majd gyorsan eltüntetjük a tányérunkra pakolt falatokat.
Az alábbi színek viszont elnyomják az étvágyat
Barna
Sok esetben túlfőtt vagy odaégett ételekre asszociálunk, ha a barna színnel találjuk szembe magunkat. Persze eszünkbe juthat akár egy finom csokis keksz vagy torta is…
Szürke
Penészes vagy megromlott étel juthat eszünkbe e szín láttán, amely elveheti a kedvünket a szürke tányérra tálalt étel elfogyasztásától.
Fekete
Őseink – amikor még halászó, vadászó, gyűjtögető életmódot folytattak – a fekete, lila és kék színű ételeket mérgezőnek tartották. Kerülték ezeket a színeket, és sokan manapság is kevésbé tartják étvágygerjesztőnek a feketére tálalt ételeket. Ám ha a kékről a ragyogó ég és a kristálytiszta tenger jut eszünkbe, rögtön nem is olyan vészes a kék tányér, sőt!
Mindezekből jól látszik, hogy valamennyi színhatás megmagyarázható és cáfolható is. Az érvek – és ellenérvek – érdekesek, de azért nem kell azonnal lecserélnünk az étkészletünket.
Forrás: So Delicious