Serpenyős újburgonya
Ki az, aki úgy várta az újkrumpli megjelenését a piacon, mint én? Szerintem vagyunk ezzel „páran”! Ha pedig itt a szezon, ez az a serpenyős recept, amit legelőször (vagy legalábbis elsők között) elkészítek.
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg újburgonya
só
4 evőkanál olívaolaj (sütéshez való)
6 nagy levél kínai kel
4 ág kakukkfű
2 kis ág rozmaring
őrölt fekete bors
4 kisebb gerezd fokhagyma
friss csilipaprika ízlés szerint
8 dkg aszalt paradicsom
5 dkg tetszőleges magkeverék (pl. tökmag, napraforgómag, fenyőmag)
1 nagy marék parmezán sajt + a tálaláshoz
1 kisebb citrom kifacsart leve
Elkészítés:
A burgonya héját folyó víz alatt alaposan lesikáljuk, majd az egész szemeket enyhén sós vízben megfőzzük. (Vigyázzunk, ne főzzük túl, hiszen még pirítani is fogjuk.) Leszűrjük, szárazra töröljük, hagyjuk kezelhető hőmérsékletűre hűlni, majd a szemeket kettévágjuk.
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat (nyugodtan készítsük 2 részletben, hogy minden komponens kellően meg tudjon pirulni), majd vágott felükkel lefelé beletesszük a burgonyákat. Pár percet pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a megmosott, megszárított, felcsíkozott kínai kelt és a zöldfűszereket. Egy ág kakukkfű leveleit lecsipkedve tesszük bele, a többi zöldfűszert pedig egészben. Sózzuk, borsozzuk, tovább pirítjuk.
Amikor már szépen pirul minden, mehet hozzá a megpucolt, lereszelt fokhagyma, az apróra vágott csili és aszalt paradicsom. Összesütjük. Végül hozzászórjuk a magkeveréket, reszelünk rá parmezánt és ráfacsarjuk a citromlevet. Készre sütjük, ízlés szerint még megsózhatjuk. Tálalás előtt eltávolítjuk az egész zöldfűszereket, majd egy kis extra reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.