Mi is az az aquafaba?
2020. March 11.Hallottál már az aquafabáról? Amennyiben vegán életmódot folytatsz, biztosan. Az aquafaba nem más, mint egy szuper növényi opció a tojás, tojásfehérje helyettesítésére. Hogy mi ez pontosan? Íme a válasz.
Az aquafaba viszkózus folyadék, amely nem más, mint a csicseriborsó főzővize, illetve a konzerv formájában vásárolt csicseri „leve”. Felhasználhatjuk tojás(fehérje) helyettesítésére, kiváltására, készíthetünk belőle habcsókot vagy majonézt is.
Az őrület 2016-ban kezdődött, amikor is egy francia tenor énekes vegán tojáspótlékot keresett. Véletlenül fedezte fel, hogy a csicseriborsó konzervjének levét habbá lehet verni. A keményítőben és fehérjében gazdag folyadékról aztán kiderült, hogy sikeresen helyettesítheti a tojást, tojásfehérjét több desszertben is. Miután a zenész megosztotta tapasztalatait egy francia blogon, egy amerikai vegán ételrajongó, Goose Wohlt továbbosztotta az információt egy közkedvelt vegán Facebook csoportban. Hozzá fűződik az aquafaba elnevezés kitalálása is.
A tojások nagyon fontos szerepet töltenek be a süteményeknél: magasabbá, szellősebbé, lazábbá teszik a tésztát. Több növényi tojáshelyettesítő is ismert, például az őrölt lenmag, ám a vegánok esküsznek arra, hogy az aquafaba még tökéletesebb eredményt biztosít.
Az átváltási arány a következő:
Ha egy közepes tojásfehérjét szeretnénk pótolni, akkor 2 evőkanál aquafabára lesz szükségünk, az egész tojás helyettesítéséhez pedig 3 evőkanálnyi mennyiséget használjunk fel.
Mit készíthetünk belőle?
Habbá verhetjük: kanalazhatjuk desszertek tetejére, de meg is süthetjük habcsóknak vagy pavlovának. Tehetjük koktélokba, süthetünk a segítségével péksütiket és palacsintát is.
És a kedvencünk: ha felverjük, közben pedig fokozatosan, vékony sugárban olívaolajat csorgatunk hozzá (majd végül ízlés szerint sóval, citromlével ízesítjük), tökéletes állagú, selymes és krémes majonézt kapunk. Ez pedig nem csupán a vegánoknak jó hír: aki fél a nyers tojástól, de szívesen enne házi majonézt, könnyen elkészítheti ezentúl aquafabából.
Forrás: so delicious