Sütisuli kezdő sütitündéreknek: csíkos kalács
2020. February 23.Ha vendégeknek készítjük ezt a kalácsot, az íze mellett a küllemére is rengeteg elismerést bezsebelhetünk. És persze a legtöbben megállapítják, hogy ők ilyet sosem tudnának, mert „nincs kézügyességük” és egyébként is „rettenetesen bonyolultnak” tűnik a formázása. Most lerántjuk leplet a „titokról”: 3 nagyon egyszerű lépés kell csak ahhoz, hogy ilyen csodás kalácsot süssünk. Annyira egyszerű a formázása, hogy az is bátran nekiállhat, aki kelt tésztát is most készített először.Recept és fázisfotók következnek!
Hozzávalók (1 kalácshoz):
A tésztához:
50 dkg liszt
1 tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss, a tejből 1 dl-rel és 1 csipet cukorral felfuttatva)
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 tojássárgája
kb. 2,5-2,8 dl langyos tej
A töltelékhez:
3 dkg vaj
3 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
A locsoláshoz:
1 dl meleg tej
1 tasak vaníliás cukor
A lisztet keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk az élesztőt, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és a tojássárgájákat. Elkezdjük gyúrni, majd apránként hozzáöntjük a tejet. Sima felszínű tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületet átgyúrjuk, majd az 1. fázisfotón szereplő formájú, kb. 3 mm vékony „majdnem négyzet” téglalappá nyújtjuk. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, egyenletesen megkenjük vele a tészta felületét. A kétféle cukrot összekeverjük a kakaóporral, a tésztára szórjuk, majd bal oldalról kezdve hengerré tekerjük a tésztát.
A hengert éles késsel középen kettévágjuk úgy, hogy az egyik végét egyben hagyjuk (2. fázisfotó).
Ezután nincs más dolgunk, mint a két szárat kör alakban összetekerni úgy, hogy folyamatosan mindig ügyeljünk a vágási felületre: felfelé nézzen (3. fázisfotó). Ezután a végeket a kalács alá hajtjuk. A kész kalácsot sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, és meleg helyen még 15 percet kelesztjük.
A kalácsot 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percet sütjük. Ezután meglocsoljuk a meleg tejben elkevert cukorral, és még kb. 5-10 percet sütjük. Magában, vajjal, narancslekvárral vagy vaníliasodóval is nagyon finom!