Japán konyha és magyar bor: az igazi nyerő páros
2019. December 21.A magyar bor és a japán ételek nagyon jól működhetnek együtt – derült ki a 150 éves japán-magyar diplomáciai kapcsolatokat ünneplő „Hungarian Wine Grand Tasting Tokyo” eseményen, ahol a Bognár Pincészet Villányi válogatása nagy sikert aratott. A Tokióban megrendezett workshopokon többek között arra is fény derült Elizabeth Gabay Master of Wine segítségével, hogy milyen borokkal érdemes párosítani a jellegzetes japán ételeket.
A japán konyha sokszínű és izgalmas, sokszor szigorúan tradicionálisnak tűnik. Számos étel megtévesztően egyszerű, néha csak egy-két összetevőt tartalmaznak. Az ázsiai fogások kedvelőinek most összegyűjtöttük a legütősebb ízkombinációknak, amelyek garantáltan feldobják az esti vacsorát.
Sushi és sashimi
Semmi sem hasonlítható össze a frissen vágott, minőségi nyers hal ízével és érzésével. A sushi és a sashimi tiszta ízei hasonlóan tiszta és könnyed borízt igényelnek, így legjobb kiegészítőjük egy könnyű pezsgő vagy gyöngyözőbor lehet. Ha valaki ódzkodik a buborékoktól, tökéletes választás egy gyümölcsös irsai olivér.
Katsu és karaage
A katsu (a rántott hús japán megfelelője) és a karaage (japán frittírozott csirkefalatok) típusú ételek lágy és barátságos ízeit aromás és teltebb fehérborral, például chardonnay-vel ajánlott kiegészíteni. Kiváló lehet azonban egy könnyedebb, gyümölcsösebb vörösbor – például az aszalt szilvás aromával rendelkező Merlot – is melléjük.
Sunomono
A nagy népszerűségnek örvendő japán uborkasaláta összetevői (daikon retek, gyömbér, uborka) frissítő és tisztító hatással rendelkeznek. Tökéletes választás melléjük egy ropogós savtartalmú, friss és citrusos olaszrizling vagy egy komplexebb zamatú, fehérvirágos-citrusos sauvignon blanc.
Japán levesek
A japán konyha kiemelt ételei közé soroljuk a leveseket, amelyeket – eltérően az általunk megszokottól – sokszor az étkezés végén fogyasztanak. Az általunk legismertebb leves a miso leves, amely hal alapléből (dashi), valamint miso pasztából készül. A bor és az umami párosítása nem könnyű feladat, ám egy közepes testű, gyümölcshangsúlyos cabernet sauvignon-nal nem lőhetünk mellé.
Ha valakinek meghoztuk a kedvét a japán-magyar ízkombinációhoz, ajánljuk hozzá a „Hungarian Wine Grand Tasting Tokyo” eseményen is bemutatott borokat a Bognár Pincészettől.