Meglepő, de igaz tények élelmiszerekről
2019. July 9.Ebédidőre színes gyűjtéssel készültünk nektek. Lesz itt minden: radioaktív banán, „hamis” csoki, illetve egy olyan ételt is mutatunk, amely ma már luxuscikknek számít, ám régebben korántsem volt ez így.
Ecettel egészségesebb a sült krumpli
A burgonya sok gyorsan felszabaduló és felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Hirtelen megemeli a vércukor- és inzulinszintünket, ezáltal pedig akár a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növelheti. Kevésbé súlyos következményként gyorsan ingadozó vércukorszinttel számolhatunk, azaz a sült krumpli elfogyasztását követően hamar farkaséhesek leszünk. Az ecet csökkenti a burgonya glikémiás indexét, hatására a szénhidrát lassabban szabadul fel, tehát nem fog „ugrálni” a vércukrunk.
Egy pohár narancslében majdnem ugyanannyi cukor van, mint egy üveg kólában
Mindkét ital 10% cukortartalommal bír. Nyilván a narancslé fruktóz, C-vitamin és folsav tartalma miatt egészségesebb választás, de ha diétázunk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az energiatartalmát.
A mandulában kétszer annyi kalcium van, mint a tejben
100 g mandula 240 mg kalciumot tartalmaz, 100 g tej pedig nagyjából 120 mg-ot. A tejből azonban könnyebben fel tud szívódni a szervezetünkben.
Az olajos magvakban kevesebb kalória van, mint amennyit a csomagoláson feltüntetnek
Számos olajos magban valójában akár 25%-kal is kevesebb a kalória, mint amit a tasakon feltüntetnek. A megadott érték nem tévedés, azonban a magokban található zsír, szénhidrát és fehérje egy része csak áthalad a szervezetünkön anélkül, hogy megemésztenénk.
A cukortól nem lesznek hiperaktívak a gyerekek
Lehet, hogy a szülők nem értenének egyet ezzel az állítással, ám szabályozott körülmények között végrehajtott kísérletek bizonyítják, hogy nincs közvetlen összefüggés az elfogyasztott cukor és a hiperaktivitás között.
30 éves kor után nem erősödnek a csontjaink, akármit is eszünk
Addigra tetőzik ugyanis a csontmennyiségünk. Ha ezt követően is odafigyelünk a táplálkozásunkra, megőrizhetjük csontjaink egészségét, több kalcium viszont nem tud beépülni a csontjainkba.
A szénanátha ételallergia jele is lehet
Azok, akik allergiásak bizonyos fűfélékre, könnyen produkálhatnak allergiás tüneteket (szénanátha, bőrirritáció, kiütések) barackfélékre, zellerre, paradicsomra és dinnyefélékre. Ezt nevezzük keresztallergiának. Sokszor az a legnagyobb gond a betegséggel, hogy nehéz rájönni, milyen kombinációk okozzák a kellemetlen tüneteket.
A koleszterinben gazdag ételek nem növelik a koleszterinszintünket
Kivéve, ha kimondottan pechesek vagyunk genetikailag… A garnéla és tojás például gazdag koleszterinben, ám elfogyasztásuk után testünk nem termel koleszterint. A telített zsír az, ami miatt aggódnunk kell.
A mosás nem véd meg az E.coli baktériummal szemben
Ha megmossuk a frissen vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket, azzal a sárt és a növényvédő szereket eltávolítjuk ugyan, de a baktériumok ettől még a zöldségen maradnak.
Sok kedvelt gyümölcs a rózsák rokona
Az alma, barack, szilva, cseresznye, málna és szeder mind a rózsafélék családjába tartozik. Sőt még a mandula is.
A homár egykor börtönkoszt volt
Az Egyesült Államokban a homárt egyfajta tengeri rovarnak tartották, sokszor szerepelt a börtönök menüjében. Az elítéltek gyakran panaszkodtak is, hogy túl sok alkalommal „csak” ezt kapnak enni. A második világháború idején vált aztán ínyenc falattá.
A fehér csoki nem is csoki
Hivatalosan egy élelmiszert akkor lehet csokoládénak nevezni, ha szilárd kakaóbabot tartalmaz. A közismert fehér csoki viszont kakaóvajból, néha egyéb növényi zsiradékokból, tejtermékekből, cukorból és vaníliából készül.
A földimogyoró nem olajos mag
Hanem a hüvelyesek családjába tartozik a lencsével és borsóval együtt.
A filteres teát rossz felhasználás szülte
Ez a kedvencünk! Thomas Sullivan, egy amerikai teakereskedő a teájából kis selyemtasakokban küldött termékmintákat az üzletfeleinek. Ők viszont azt hitték, hogy így kell beletenni a kancsóba, ahelyett hogy felvágnák a tasakot.
A tojást vérrel lehetne kiváltani a receptekben
Brrr… Inkább ne próbáljuk ki, de tény, hogy a tojásnak és a vérnek hasonló a fehérjeszerkezete, valamint mindkettő jó kötőanyag.
A banán radioaktív
A gyümölcs gazdag káliumban, ez az ásvány segít egyensúlyban tartani a vérnyomásunkat és szervezetünk folyadékszintjét. Ám a káliumnak egy kis része az ásvány instabil és radioaktív fajtája. A mennyiség szerencsére annyira alacsony, hogy szinte kimutathatatlan, mindenesetre érdekes tény.
Forrás: love FOOD