Avokádós reteksaláta
Bár mindig lehet retket kapni, a tavasz végi, nyár eleji reteknél nincs jobb. Zsenge, roppanós, nem csípős(!), olcsó és rendkívül egészséges. Alacsony kalória és magas C-vitamin tartalma miatt diétázóknak is nagyon ajánlott, annál is inkább, mert – ugyan kisebb mennyiségben – káliumot, kalciumot, B-vitamint, riboflavint és niacint is tartalmaz a számos más ásványi anyag és vitamin mellett. Na de elég a tudományos szövegből, vissza a lényeghez: miért eszünk retket? Mert finom!!! És ha éppen ott hever az érett avokádó a pulton – ahogy nálam gyakran, mert sokszor már unom a guacamolét –, akkor nosza, bele a salátába. Az avokádós reteksalátába.
Hozzávalók
4 személyre- Az öntethez:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál lime-lé
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- csipet só, bors
- csipet cukor
- 1 kávéskanál szójaszósz
- A salátához:
- 2 csomó retek megtisztítva, vékonyra szeletelve
- 1 érett avokádó felkockázva
- 2 evőkanál apróra vágott koriander (vagy ízlés szerint)
- 2 újhagyma vékonyra szeletelve
Elkészítés
Az öntetet (szokás szerint, illetve az egyszerűség kedvéért) egy zárható üvegben készítjük el. Az összes alapanyagot beletesszük, alaposan összerázzuk, majd felhasználásig félretesszük.
A salátához kétféleképpen foghatunk hozzá: a retket besózhatjuk, majd 15 perc múlva lecsöpögtethetjük, hogy puhább, lágyabb legyen. Ezt a lépést átugorhatjuk, textúra szempontjából a roppanós retek és a krémes avokádó amúgy is jó párosítás.
A retket, a koriandert és az újhagymát beletesszük egy tálba, meglocsoljuk az öntettel, majd csak ezután adjuk hozzá az avokádót. Óvatosan összeforgatjuk, és legalább 15 percre a hűtőbe tesszük. Hidegen tálaljuk.