Mindig van egy első muffin… Sütési tanácsok kezdő konyhatündéreknek
2019. May 23.Úgy gondoljuk, hogy egy gasztronómiai oldalon nem csak különlegességekkel kell foglalkoznunk, hanem az alapokkal is. Vannak, akik most kezdik meg az első tétova próbálkozásokat a konyhában, cikkünk nekik szól. Sütni mindenképpen élvezetes, de nem a legegyszerűbb dolog a világon. Amint bekerült a tepsi a sütőbe, már nem tudunk korrigálni, így nem mindegy, hogy hogyan is állítjuk össze azt a bizonyos tésztát. Jöjjön pár egyértelműnek tűnő, de megszívlelendő tanács.
1. Kövessük a receptet betűről betűre
Sütéskor a recept nem csupán kiindulópont, hanem pontos műszaki terv. Nem lehet csak úgy improvizálni, hozzávalókat cserélgetni vagy kihagyni. Vagyis lehet, csak akkor az a végeredményen is meg fog látszani. Amennyiben gyakorlottak vagyunk, persze nyugodtan variáljunk a hozzávalókon, azonban kezdőként egyszerűbb pontosan betartani a receptet. Ha pedig elsőre jól sikerült, már elgondolkozhatunk azon, hogy miként formálnánk az alapreceptet saját ízlésünkre.
2. Használjuk a legjobb hozzávalókat
Vannak alapanyagok, amelyeknek tényleg frisseknek kell lenniük, különben nem fog működni a recept. Legjobb példa erre talán az élesztő. Ha nem fut fel, keletlen marad a tészta, és gyakorlatilag felesleges betennünk a sütőbe. De más hozzávaló is lehet ludas: például a fahéj és a szegfűszeg elveszíti az ízét, ha túl sokáig tároljuk őket. És persze a jó minőségű vajjal sem érdemes spórolni.
3. Pontosan mérjük ki a hozzávalókat
Ez az 1. tanácsunk párja. A sütés a pontosságról is szól, nem lehet csak úgy szemmértékre önteni a hozzávalókat a keverőtálba. Ne sajnáljunk beruházni egy pontos konyhai mérlegre, meg fogja könnyíteni a munkánkat. És azt se feledjük, hogy főzés közben folyamatosan lehetőségünk nyílik kóstolni, módosítani az összetevőkön, beállítani az ízeket, a fűszerezést. Erre viszont sütéskor nincs mód, maradjunk inkább a precíz méricskélésnél!
4. Nem árt egy jó sütő
Nem arra gondolunk, hogy mindenki rohanjon megvenni a legdrágább és legcsodálatosabb sütőt, ha amúgy teljesen jól működik a konyhájában található eszköz. Viszont a legolcsóbb, sütőbe tehető hőmérő is rengeteget segíthet, hiszen hiába állítjuk be egy bizonyos hőmérsékletre a sütőnket, ha az nem teljesen pontos. Pár fok eltérés is számíthat, így ez a plusz beruházás egyáltalán nem mondható feleslegesnek.
5. Ne nyitogassuk a sütőt
Türelem, türelem és még egy csipet türelem. Érthető, ha kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan is áll a sütink, de ha sűrűn nyitogatjuk a sütőajtót, egyszerűen tönkretesszük a végeredményt. Az ajtó kinyitására ugyanis a hőmérséklet leesik, az éppen sülő tészta pedig összeeshet. Legyünk türelmesek, és inkább tartsuk tisztán az üveget a sütő ajtaján, és nézegessük azon keresztül az épp készülő művünket.
Forrás: so delicious