Csirke módi
És íme egy újabb világnap: a csirke napja, ami remek alkalom arra, hogy ezt a millióféleképpen felhasználható húst kicsi jobban körbejárjuk. Sokan nem szeretik, mondván, hogy ízetlen, de egyrészt talán csak a melle az (egy kicsit), másrészt minden ami ízetlen, pont azért jó, mert lehet ízesíteni! Számtalan receptet találtok az izeselet.hu-n is csirkéből, mint alapanyagból, és most én is gazdagítom a recepttárat egy időkímélő, és olcsó megoldással.
A száraz fűszerpác mindig jó ötlet ha időszűkében vagyunk. Szerencsére a csirkét egyébként sem kell sokáig pácolni, még a combnak is elég 1 óra, a mellnek pedig 15 perc bőven megfelel. Viszont száraz fűszerekkel még pácolni sem muszáj, elég csak a fűszerkeverékkel bekenni a csirkét és minimális zsiradékban kisütni.
Az alábbi három keverék más-más hangulatú, de mindegyik gyerekbarát, és bármelyikhez adható csilipehely, vagy őrölt csili hogy egy kis tűz is legyen benne. Csak keverd össze a hozzávalókat, és már mehet is a maszatolás!
A kedvenc füstös
2 ek. barna cukor
2 ek. só
2 ek. füstölt fűszerpaprika
1 ek. fokhagyma granulátum
Az olasz
1 ½ ek. szárított oregano
1 ek. szárított majoranna
1 ek. szárított kakukkfű
½ ek. szárított bazsalikom
½ ek. szárított rozmaring
½ ek. szárított zsálya
2 ek. nagyszemű só
1 ek. tört (nem őrölt) bors
A friss citromos*
2 ek. citrombors
½ ek. só
1 ek. szárított tárkony
2 szárított babérlevél összemorzsolva
½ ek. fokhagyma granulátum
*Ezt a receptet friss alapanyagokkal is elkészítheted: 1 ek friss citromhéj, ½ ek tört bors, ½ ek friss, apróra vágott tárkony, és 1 gerezd zúzott fokhagyma összekeverésével. És ha akkora szerencséd van, hogy friss babérleveled is van, azt is helyettesítheted.