Milyen az északi étkezés?
Az északi szél már régóta fúj a wellness terén. Emlékszünk a hygge-re, igaz? Az betört a konyhába, és most már a skandinávok a gasztronómiába is. A svéd húsgolyón túl – ami nem is svéd.
Mi pontosan a nordic étrend?
A tipikusan Európa északi részén található városokban (Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország) fogyasztott ételeket takarja. A mediterrán étrendhez hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására, a tengeri fogásokra, továbbá a teljes kiőrlésű ételeket helyezi előtérbe. Olívaolaj helyett viszont itt repceolajat használnak, mivel ez népszerűbb a skandináv államokban. Előtérbe helyezik a helyi, szezonális, fenntartható forrásból származó ételeket.
Mi az, ami tiltott?
A diéta hívei mellőzik a cukor és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Továbbá, mivel ez egy növényi alapú étrend, a túlzott húsfogyasztás is kizárt.
Mik az előnyei?
Több kutatás rávilágított arra, mennyire egészséges étrend a nordic diet. Többek között képes csökkenteni a gyulladást és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Emellett rengeteg vitamint (a gyümölcsökből és a zöldségekből) és omega-3 zsírsavat (a halakból) viszünk be.
A helyi, északon található ételek fogyasztását ösztönzi – ez nem skandináv országokban nehezebben kivitelezhető. Viszont az, hogy támogassuk a hazai termelőket, mindneképp támogatható és betartható ötlet.
via: Purewow