Az időszakos böjtölés 8 előnye
1.Fogyás:
Több féle böjtölős étrend létezik, viszont mind eredményez súlycsökkenést. Egyeseket könnyebb betartani, mások (a szigorúbbak) viszont döcögősebbek, és az eleje már-már szenvedés. Mind segít mérsékelni az inzulinszintet, amely így beindítja a súlycsökkenési folyamatot. Másik előnye, hogy ha hozzászokik a szervezetünk, akkor nagyon könnyű hosszú távon is fenntartani ezt az étrendet, így az elért testsúlyt is.
2.Betegségmegelőzés:
A diéta autofáiát eredményez. Ez a sejtek önemésztő folyamata, amely során a szervezet önmagától elpusztítja, majd újrahasznosítja a sérült sejteket (pl.: a rákos sejteket), hogy új, egészségesebb sejteket hozzon létre. Amint belekezdünk az étrendbe, érezni fogjuk, hogy kevesebbszer kapjuk el az influenzát, nem fázunk meg, sőt, az egyes évszakokban kiújuló allergia tünetei is enyhülnek.
3.Nincs több puffadás:
Mivel sok időt adunk ilyenkor a szervezetünknek, hogy feldolgozza a bevitt élelmiszereket, így kevésbé leszünk hajlamosak a puffadásra. Ha figyelünk arra, hogy az étkezési időszakban ne együk túl magunkat, ne fogyasszunk túlzott mennyiségű finomított szénhidrátot és cukrot, akkor nem kell aggódnunk.
4.Több energia:
Érdekese hangzik, hogy pont akkor van sok energiánk, mikor nem eszünk annyit, de igaz. Az emésztés sok energiát igényel, viszont ha nem kell keményen dolgoznia a szervezetnek ezen a fronton, akkor máshova több energiát tud juttatni.
5.Segít a cukor elleni vágy leküzdésében:
Mivel rövid idő áll rendelkezésre, hogy együnk, így akkor tápláló, laktató ételeket kívánunk, nem pedig egy tábla csokit. Minél több értékes tápanyagot kell bevinnünk abban a 8 vagy 10 órában, hogy a böjtöléses időszakot kibírjuk korgó gyomor nélkül. Így ilyenkor a zöldségek, gyümölcsök, és a fehérje elnyomja a tortákat. Ha általánosságban kevesebbet eszünk, akkor kevesebb cukrot is viszünk be. Ehhez hozzászokik a szerveztünk, így egy idő után már automatikusan nemet mondunk a sütire.
6.Jobb koncentráció, élesebb elme:
Az elején még az éhséggel és az ájuláshoz közeli állapottal vagyunk elfoglalva – főként jellemző ez a szigorúbb étrendekre – de amint ez az időszak elmúlik, már nem a kaján és a korgó gyomron jár az eszünk (mert nem is korog). Sokkal jobban tudunk összpontosítani a fontos feladatokra, hiszen nem jár azon az agyunk, hogy mit együnk.
7.Minőségibb alvás:
Mivel az étkezések nem nyúlnak a végtelenbe – hiszen van egy pont, amikortól már nem szabad enni – így a szervezetünknek van ideje lefekvés előtt megemészteni a bevitt tápanyagokat.
8.Boldogságot hoz:
Mivel látható változások is végbemennek (pl.: súlycsökkenés), így kényelmesebben érezzük magunkat a testünkben. Emellett ugye rengeteg energiánk is marad, sőt, érdekesebb programokat is szervezhetünk, hiszen a „menjünk el enni valahova” szinte kiesett a listáról.
via: Popsugar