Sajtos-húsos rakott tészta
…Amit képzeljétek, mi otthon csak húsos „vargabélesnek” hívunk. Hogy miért? Mert hasonlóan készül, cérnametélt kerül a töltelékbe, melyet olvasztott vajjal összeragasztott réteslapok zárnak közre. Sőt, eleve úgy született nálunk ez a recept, hogy klasszikus vargabélest készítettem, és maradt réteslap, illetve cérnametélt. Nagyon finom, az összeállítása pedig nem vesz hosszú időt igénybe. És el ne felejtsem: ezt a receptet a július eleji sajt napra készítettem, ugyanis egy jó adag reszelt sajt teszi még finomabbá.
Hozzávalók
8 nagy szelethez- 20 dkg cérnametélt
- só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- 50 dkg darált sertéshús
- őrölt fekete bors
- 2-2 ág kakukkfű és oregánó
- 4 tojás + 1 a kenéshez
- 30 dkg tejföl
- 25 dkg tetszőleges reszelt sajt (lehet többféle, akár maradékok is vegyesen)
- 1 csomag réteslap (6 lapos)
- kb. 8 dkg vaj (megolvasztva)
Elkészítés
A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük (a csomagoláson megjelölt ideig). Leszűrjük, félretesszük hűlni.
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat. Rátesszük a megpucolt, apróra vágott vöröshagymát, megdinszteljük rajta. Ezt követi a meghámozott, lereszelt fokhagyma, majd lehúzzuk a tűzről, és rászórjuk a fűszerpaprikát. Alaposan elkeverjük.
Visszatesszük a serpenyőt a tűzre. Beletesszük a darált húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Közben fűszerezzük sóval, borssal, valamint a kakukkfű és az oregánó lecsipkedett leveleivel. Pár perc alatt összesütjük. Hagyjuk, hogy kissé kihűljön.
A 4 tojást szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük a tejföllel, a reszelt sajttal, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk a cérnametélttel és a húsos raguval. Végül hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
Egy nagyobb, kb. 20*30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy alaposan kivajazunk. Az aljába belefektetünk 3 db réteslapot úgy, hogy a lapok a tepsi oldalát is befedjék. A lapokat olvasztott vajjal ragasztjuk össze. A 3. lapot már nem szükséges átkenni vajjal, erre egyenletesen rásimítjuk a tölteléket.
A töltelékre az alsó rétegekhez hasonlóan ráhelyezzük a maradék olvasztott vajjal összetapasztott többi réteslapot. A legtetejére már szintén nem vaj, hanem a maradék, kevés vízzel elkevert tojás kerül.
A tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd kb. 50 perc alatt készre sütjük a tésztát. Ha a teteje nagyon pirulna, 35 perc után letakarhatjuk alufóliával. 10 percet hagyjuk a tepsiben hűlni, majd ezt követően szeleteljük fel.