Fahéjas legyezőkalács
Hozzávalók (1 kalácshoz)
40 dkg liszt
1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss, felfuttatva)
3 evőkanál cukor
5 dkg olvasztott vaj
2 tojás
1 csipet só
kb. 1,8-2 dl tej
A töltelékhez:
6+2 dkg vaj
5 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál őrölt fahéj
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt, a cukrot, az olvasztott vajat, a tojásokat és a sót. Apránként hozzáadagoljuk a tejet, megdagasztjuk, rugalmas tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd pár mm vékony téglalappá nyújtjuk. A 6 dkg vajat megolvasztjuk, és megkenjük vele a kinyújtott tészta felületét.
A cukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és a fahéjjal, majd egyenletesen rászórjuk a tésztára. A tésztát ezután az egyik rövidebb oldalától kezdve 6 egyenlő széles csíkra vágjuk.
3-3 tésztacsíkot egymásra fordítunk. Az alsókra kerül egy-egy széle csík, a tetejük pedig a két maradék csík, töltelékkel befelé fordítva.
Az így kapott két 3-3 réteges tésztacsíkot keresztben 4-4 egyforma méretű darabra vágjuk. A darabokat egymás mellé rendezzük állítva egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt téglalap alakú formába. Még 15 percet kelesztjük.
A maradék 2 dkg vajat megolvasztjuk. Megkenjük vele a kalács tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, közben alufóliával letakarjuk. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk.