Mogyorós-gesztenyés profiterol
Hozzávalók
- Az égetett tésztához:
- 100 g liszt
- 100 ml víz
- 100 ml zsiradék (ez lehet vaj, olaj, esetleg zsír)
- 3-3,5 db tojás
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
- Gesztenyehabhoz:
- 250 g gesztenyemassza
- 250 ml habtejszín
- 2 evőkanál rumaroma
- 150 g porcukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- Csokoládé bevonó:
- 200 ml habtejszín
- 100 g étcsokoládé
- 3 csapott evőkanál kakaópor
- porcukor ízlés szerint
- 100 g tört, sózatlan mogyoró
Elkészítés
Először elkészítjük az égetett tésztát: a vizet, az olajat, a sót, és a cukrot feltesszük főni. Ha felforrt, egybe beleöntjük a lisztet és addig kavarjuk, míg egy labdává áll össze. Ha ez meg van, félrehúzzuk és egyesével beleütjük a tojásokat, közben folyamatosan keverjük. Itt nyugodtan használhatunk robotgépet is.
Ha ezzel is megvagyunk, beletesszük a masszát egy habzsákba és egy sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi halmokat nyomunk 2-3 cm távolságra egymástól. Az első ütemben, előmelegített sütőben, 210-220 fokon, kb. 20-25 percig sütjük. A másodikban, visszavesszük a hőfokot 150-160 fokra, résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját (egy konyharuha segítségével) és újabb 20 percig sütjük. Vigyázzunk, csak akkor nyithatjuk ki a sütő ajtaját, ha már a tésztának kérge van és stabil annyira, hogy ne essen össze! Addig ne vegyük le a hőfokot és ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Ha megsültek, várunk pár percet és egy vékonyabb fakanál nyelével lyukakat csinálunk az aljába, ide fogjuk betölteni a krémünket.
Jöhet a gesztenyehab: a gesztenyemasszát áttörjük egy villa segítségével, habverővel homogén állagúra keverjük 100 ml tejszínnel. Hozzáadjuk a porcukrot és az aromákat. A maradék habtejszínt habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a krémhez. A kész krémet habzsákba töltjük és megtöltjük vele a kiszurkált golyókat.
Végül a csokoládébevonó: a habtejszínt felforraljuk, majd félrehúzzuk és beletörjük apró darabokba a csokit, hagyjuk 1-2 percet állni, majd habverővel elkeverjük. Hozzászórjuk a kakaóport és igény esetén porcukorral édesítjük. A mogyorót szárazon megpirítjuk. Megtöltjük a tésztánkat, belemártjuk a csokiba, majd megszórjuk a pirított tört mogyoróval.