Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Íme az Olivér séf-féle nagyon finom diótorta

2017. szeptember 29.

Hozzávalók

18 cm átmérőjű tortaformához
  • A tortához:
  • 225 g liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 225 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 225 g kristálycukor
  • 4 db nagyobb tojás (szobahőmérsékletű)
  • 100 g pirított, durvára darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • A krémhez:
  • 200 ml zsíros tej
  • 100 ml habtejszín
  • 200 g vaj
  • 65 g kristálycukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 30 g liszt vagy keményítő

Elkészítés

A tészta elkészítése:

A lisztet keverjük el a sütőporral, a diót kezdjük el megpirítani és ha már érezzük az illatát, vegyük le a tűzről és aprítsuk fel. Tegyük félre. A tojások fehérjét kezdjük el kemény habbá verni egy csipet sóval, közben a sárgáját habosítsuk ki a cukorral, majd adjuk hozzá a puha vajat, citrom reszelt héját. A fehérje hab felét forgassuk finoman bele a sárgájába, majd szitáljuk bele adagonként a lisztet. Adjuk hozzá a maradék habot óvatosan, végül forgassuk bele a felaprított diót is. Sütőpapírral kibélelt tortaformában, 170 fokon, előmelegített sütőben készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük!

A krém elkészítése:

A tejet, tejszínt, vanília rudat és magjait feltesszük főni. Addig a sárgáját kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet vagy a keményítőt. A csípősre melegedett tejes keverékből először vegyük ki egy kanál segítségével a vanília rudat, majd óvatosan öntsünk egy keveset a sárgájához. Miután jól elkevertük, ezt öntsük vissza a tejhez folyamatos keverés mellett. Addig főzzük közepes lángon, míg be nem sűrűsödik. (Nem szabad, hogy túl forró legyen, mert kicsapódhat a tojás!) Ha sűrű, vegyük le a tűzről és hagyjuk szoba hőmérsékleten kihűlni. Időközben adjuk hozzá felkockázva a puha vajat és keverjük jól el benne. (A vaj is könnyen kicsapódik a forró hatására, ezért fontos, hogy a tűzről levéve még egy kicsit várjunk, mielőtt beletesszük a vajat.)

Miután kihűlt a krémünk, elkezdhetjük betölteni a tortát. Vágjuk félbe a piskótánkat, helyezzük vissza az alsó lapot a tortaformába és egyengessük el rajta a vanília krémünk ¾-ét. A maradék krémet lefóliázva tegyük be a hűtőbe. Fedjük be a másik lappal a tortánkat és szintén tegyük be a hűtőbe pár órára.

A maradék krémet robotgép segítségével habosítsuk ki, de csak alacsony fokozaton. Burkoljuk be vele a tortánkat és díszítsük pirított egész dióval. Jó étvágyat!

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Süssünk pekándiós kekszet, és ne csak finom íze, hanem magas antioxidáns tartalma miatt is!

Süssünk pekándiós kekszet, és ne csak finom íze, hanem magas antioxidáns tartalma miatt is!

Gondoltátok volna, hogy még a pekándiós keksznek is van világnapja? Mivel Európában kevésbé jellemző a termelése, így sajnos méltatlanul keveset használjuk ez az olajos magvat. Az amerikaiak viszont nem csak különlegesen finom íze miatt, de a kiemelkedően magas antioxidáns tartalma miatt is előszeretettel fogyasztják.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?