Íme az Olivér séf-féle nagyon finom diótorta
Hozzávalók
18 cm átmérőjű tortaformához- A tortához:
- 225 g liszt
- ½ csomag sütőpor
- 225 g vaj (szobahőmérsékletű)
- 225 g kristálycukor
- 4 db nagyobb tojás (szobahőmérsékletű)
- 100 g pirított, durvára darált dió
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- A krémhez:
- 200 ml zsíros tej
- 100 ml habtejszín
- 200 g vaj
- 65 g kristálycukor
- 3 tojássárgája
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 30 g liszt vagy keményítő
Elkészítés
A tészta elkészítése:
A lisztet keverjük el a sütőporral, a diót kezdjük el megpirítani és ha már érezzük az illatát, vegyük le a tűzről és aprítsuk fel. Tegyük félre. A tojások fehérjét kezdjük el kemény habbá verni egy csipet sóval, közben a sárgáját habosítsuk ki a cukorral, majd adjuk hozzá a puha vajat, citrom reszelt héját. A fehérje hab felét forgassuk finoman bele a sárgájába, majd szitáljuk bele adagonként a lisztet. Adjuk hozzá a maradék habot óvatosan, végül forgassuk bele a felaprított diót is. Sütőpapírral kibélelt tortaformában, 170 fokon, előmelegített sütőben készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük!
A krém elkészítése:
A tejet, tejszínt, vanília rudat és magjait feltesszük főni. Addig a sárgáját kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet vagy a keményítőt. A csípősre melegedett tejes keverékből először vegyük ki egy kanál segítségével a vanília rudat, majd óvatosan öntsünk egy keveset a sárgájához. Miután jól elkevertük, ezt öntsük vissza a tejhez folyamatos keverés mellett. Addig főzzük közepes lángon, míg be nem sűrűsödik. (Nem szabad, hogy túl forró legyen, mert kicsapódhat a tojás!) Ha sűrű, vegyük le a tűzről és hagyjuk szoba hőmérsékleten kihűlni. Időközben adjuk hozzá felkockázva a puha vajat és keverjük jól el benne. (A vaj is könnyen kicsapódik a forró hatására, ezért fontos, hogy a tűzről levéve még egy kicsit várjunk, mielőtt beletesszük a vajat.)
Miután kihűlt a krémünk, elkezdhetjük betölteni a tortát. Vágjuk félbe a piskótánkat, helyezzük vissza az alsó lapot a tortaformába és egyengessük el rajta a vanília krémünk ¾-ét. A maradék krémet lefóliázva tegyük be a hűtőbe. Fedjük be a másik lappal a tortánkat és szintén tegyük be a hűtőbe pár órára.
A maradék krémet robotgép segítségével habosítsuk ki, de csak alacsony fokozaton. Burkoljuk be vele a tortánkat és díszítsük pirított egész dióval. Jó étvágyat!