Rakott tortilla csípős guacamoléval
Hozzávalók
4 személyre- A tortillához:
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kolbász
- 1 teáskanál fajita (tex-mex) fűszerkeverék
- só, őrölt fekete bors
- 1 kis csilipaparika
- 1 konzerv csemegekukorica (kb. 25 dkg)
- 1 konzerv vörös Kidney bab (kb. 25 dkg)
- 15 dkg fekete és zöld olajbogyó (magozott) vegyesen
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2,5 dl tej
- 4 db tortillalap
- 15 dkg edami sajt
- 15 dkg vörös cheddar sajt
- A guacamoléhoz:
- 2 db érett avokádó
- fél-1 kis csilipaprika ízlés szerint
- fél fej lila hagyma
- fél lime kifacsart leve
- só
- opcionálisan tehető még bele: lehéjazott paradicsom, friss koriander és zúzott fokhagyma
Elkészítés
A tortillához egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megtisztított, finomra vágott vörös- és fokhagymát üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a kis kockákra vágott kolbászt, a fűszerkeveréket, még egy kevés sót és borsot, illetve a felkarikázott, kimagozott csilit, majd összepirítjuk.
A kukoricát, a babot és az olajbogyókat lecsepegtetjük, ez utóbbiakat felkarikázzuk, majd az egészet a serpenyőhöz adjuk. Pár perc alatt összefőzzük.
Közben egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Rászórjuk a lisztet, lepirítjuk, majd hozzáöntjük a meleg tejet. Felforraljuk, sóval, borssal fűszerezzük, majd sűrű besamellé főzzük. Közben a kétféle sajtot lereszeljük.
Egy közepes méretű sütőtál aljában szétterítünk egy kevés besamelt. Erre teszünk egy tortillalapot (ha ovális formát használunk, a tortillalapokat kettévágjuk, és egy kissé elcsúsztatva tesszük a tálba), amelyre ragut kanalazunk, és sajtot szórunk. Ezután ismét tortillalap és besamel következik. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló el nem fogy, a felső két réteg besamel és sajt legyen.
A sütőtálat 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad, ekkor kicsit meg is grillezzük.
A guacamolét közvetlenül tálalás előtt készítjük el. A megpucolt avokádók húsát villával összetörjük, kikeverjük az aprított csilivel, lila hagymával és a lime levével. Megsózzuk, opcionálisan kerülhet még bele apróra vágott, húsos paradicsom, friss, aprított koriander és zúzott fokhagyma. A rakott tortilla mellé tálaljuk.