Meglepő, de kiderült, hogy eddig szinte mindenki rosszul készítette...
Nem egy jó mód a brokkoli megfőzésére, ha beledobjuk egy fazék forró vízbe és megvárjuk, amíg megpuhul. Ez az eljárás csökkenti a zöldség tápanyagtartalmát (pl.: C és B vitaminokat von el), tehát épp azt, amiért egy ételt fogyasztunk. Továbbá a rák ellen küzdelemben résztvevő fehérjék, a glünozinátok is lebomlanak forróvizes főzés során.
Dan Souza a Cook Science vezető szerkesztője egy másik módszert javasol, mely során megmarad a brokkoli tápanyagtartalma. Azt tanácsolja, tegyük a zöldséget a mikróba.
1.Töltsünk meg egy nagy üvegtálat brokkolival.
2.Adjunk hozzá egy evőkanál vizet.
3.Fedjük le a tálat egy tányérral.
4.Mikrózzuk magas fokozaton néhány percig.
5.Élvezzük a finom, tápanyagban gazdag zöldséget!
„Mivel zárt helyen pároljuk, a tápanyagok nem tudnak hova eltűnni, így a zöldségben maradnak.” – magyarázza Souza. A párolás sokkal jobb eljárás a kifőzésnél, hiszen megtartja és fokozza a zöldség tápanyagtartalmát – ezt egy 2015-ös tanulmány is igazolta. A mikró pedig a gázon történő párolásnál is jobb, hiszen itt még a vízbe sem tudnak elillanni a hasznos anyagok. Plusz gyorsabb is.
forrás: businessinsider.com