Caffè Italiano: kávéismereti kisokos – és JÁTÉK!!!!
Akár Olaszországban, akár itthon szeretnéd megörvendeztetni magad egy tökéletes kávéval, jó, ha pontosan tudod, melyik kávékészítési mód mit jelent, milyen arányban és sorrendben kerülnek kedvenc forró – vagy épp jeges – frissítőd alkotóelemei a csészédbe! Alább összefoglaljuk a leggyakoribb és legnépszerűbb kávéfajtákat.
Caffè vagy Caffè normale: ez az a kávé, amit mi magyarok „eszpresszónak” hívunk. Az igazi, olasz presszó kávé lehetőleg 88-92 fokos hőmérsékletű vízből és frissen őrölt babkávéból készül, a tetejét vékony, mogyoróbarna hab, az úgy nevezett „crema” koronázza.
Ristretto: ez alig több, mint egyetlen korty, szinte „méregerős” kávé, a presszó kávé esszenciája
Doppio: dupla adag eszpresszó egy csészében. Ugyan létezik ez a fogalom, de az olaszok ritkán fogyasztanak ilyen kávét, inkább napjában többször is betérnek a kedvenc kávézójukba egy-egy szimpla eszpresszóért.
Cappuccino: egyenlő arányban van benne kávé, forró tej és tejhab
Caffè latte: presszó kávé sok forró tejjel és kevés tejhabbal
Latte macchiato: gőzölt tej egy „cseppnyi” presszókávéval felöntve
Caffè macchiato: presszó kávé egy cseppnyi gőzölt tejjel nyakon öntve. A fentebb említett, sok tejet tartalmazó és csak délelőtt fogyaszott kávékkal ellentétben ezt a nap bármely szakában fogyasztják az olaszok.
Caffè corretto: szó szerint „korrigált kávét” jelent, ami nem más, mint egy kevés alkohollal (pl. grappa vagy sambuca) megbolondított presszó kávé.
Caffè americano: az amerikai turisták igényeire szabva, az olaszok elkezdtek „amerikai” kávét készíteni. Ez az ő olvasatukban sok forró vízzel felhígított eszpresszó kávét jelent.
Caffè lungo: ez a másik, kevésbé “hosszú kávé” szintén forró vízzel felhígított presszó kávéból készül, de sokkal kevesebb vízzel, mint az „amerikai” kávé.
Caffè shakerato: más néven jeges kávé. Készíts magadnak egy caffè lungót ízlés szerint cukorral vagy anélkül, öntsd egy jégkockákkal teli koktél-shakerbe, és 10-15 másodpercig erőteljesen rázd meg. A végén szűrd ki belőle a jeget, és élvezd az elkészült, sűrűre felhabosított, jéghideg frissítődet!
Mocha: az édesszájúak kedvence: presszó kávé csokoládésziruppal, egy kevés forró tejjel, a tetején pedig tejszínhabbal.
A variációk száma végtelen! Sőt, ezeken túlmenően, rengeteg féle alkoholos vagy szirupos kávékoktélt is lehet készíteni a szivárvány minden gyönyörű színében, egymásra rétegezve a különböző sűrűségű és hőmérsékletű likőr- és tej vagy tejhab-, tejszínhab-, valamint kávérétegeket. A végeredménynek csak a fantáziánk szabhat határt!
Aki pedig szívesen megkóstolna egy hagyományos vagy kreatív kávéitalt eredeti, 100% olasz kávéból, annak érdemes kipróbálnia a MOKADOR kávékülönlegességeit. A MOKADOR Olaszország 25 legjobb kávépörkölő üzemének egyike, amely a világ legjobb termőhelyein szüretelt, gondosan válogatott, speciálisan pörkölt és érlelt kávészemekből készíti szemes, kapszulás és podos kiszerelésben kapható kávétermékeit.
Ezen a héten is játssz az olasz MOKADOR kávémárka ajándékáért!
Kattints a MOKADOR Magyarország Facebook oldalára, és mondd el kommentben, hogy a cikkben felsorolt kávéfajták közül melyik a kedvenced. Ha szerencsés vagy, nyerhetsz 4×10 db MOKADOR kapszulát Nespresso kávégéphez, így hamarosan eredeti olasz kávéból készítheted el magadnak a kedvenc reggeli vagy délutáni frissítődet!
Ne felejtsd el lájkolni a MOKADOR oldalát, mert az oldal követői közül sorsolnak nyertest! Sorsolás: 2017. március 31. péntek, este 6 órakor!
(x)