Állítólag ez bolygónk egyik kedvenc fogása
Ismerjük meg a minden ízű curryt, a massaman-t!
Aki járt már nálam a Kristóf Konyhája food truckban, tudhatja, mennyire odavagyok a curry-ért – nálunk otthon is minden harmadnap “indiai kaja” van, ezért aztán igyekszem a hagyományos curry-t időről időre variálni és újraálmodni.
A “massaman” egy klasszikus thai curry, amely elsősorban abban tér el az indiai változatoktól, hogy a szokásos “százféle” indiai fűszer mellett még ezer másik is van benne – de tényleg, egy valódi íz, illat, és boldogság bomba.
Ne rémítsen meg senkit a hosszú összetevő-lista, a nagy részük mind-mind fűszer – ezek felhajtására a Négy Égtáj Ízei a Fővárosi Vásárcsarnok mellett “egy megállós” beszerzési lehetőség. Itt ugyan készen is lehet massaman pasztát vásárolni, de olyan jó móka otthon készíteni.
Ez a világszerte hihetetlen népszerűségnek örvendő fogás a BBC közvélemény kutatása szerint bolygónk egyik kedvenc fogása, Magyarországon mégis kevesen ismerik. Nos, itt az ideje, hogy ezen (is) változtassunk, együtt. A csicseriborsó instant-megoldás, de természetesen tofu kockákkal, más zöldségekkel, vagy akár dzsekfruittal is szuperül működik. Ez utóbbi egy húsos textúrájú gyümölcs, melyet – szintén a “Négy Égtáj”-ban – konzerv formájában lehet beszerezni.
Hozzávalók
2 hatalmas, vagy 4 visszafogott adag- 1 púpos evőkanál kókuszzsír
- 1 konzerv csicseriborsó
- 2 db vöröshagyma
- 1 csapott kávéskanál római kömény
- 1 csapott kávéskanál őrölt koriandermag
- 1 csapott kávéskanál kurkuma
- 2 db csillagánizs
- 1 rúd fahéj
- 2 szegfűszeg
- 1-2 csipet szerecsendió
- 2 db kardamom
- 2 db babérlevél (elhagyható)
- 1 ujjnyi gyömbér
- 2 fokhagyma gerezd
- fél doboz kókusztej
- 3 evőkanál sürített paradicsom, vagy mégjobb a szárított paradicsom paszta
- 1 evőkanál juharszirup, vagy agaveszirup
- 1 evőkanál tamarind paszta, vagy miso paszta
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- 4 evőkanál szójaszósz
- 1 csipet csili
- fél lime lereszelt héja és leve
- friss korianderzöld, vagy thai citromfű
Elkészítés
Holdacskákra vágom a hagymát, vékony szeletekre a fokhagymát, és hámozom, majd vékonyra szelem a gyömbért.
A kókuszzsírt serpenyődbe dobom, és miközben forrósodik, belehajigálom az összes fűszert – ez lesz ugyanis a curry lelke.
Amikor már sistereg, hozzáadom a gyömbért, fokhagymát, a hagymát és fokhagymát, és állandó kevergetés mellett pirítom, majd rákanalazom a juharszirupot, és aranybarnára karamellizálom.
Most jöhet a csicseriborsó – őket is megkapatom kicsit a fűszeres olajjal, majd mehet bele a mogyoróvaj, a paradicsompaszta, a tamarind paszta, és a szójaszósz. Alaposan összekavarom, rotyogtatom, sercegtetem, majd mielőtt még megégne, megkínálom a kókusztejjel. Ismét kavarok rajta párat, majd lefedem, és takaréklángon főzöm három percen át.
Egy perccel a főzés vége előtt belereszelem a lime héjart, belepréselem a levet is, majd megkavarom, és korianderzölddel megszórva is tálalom. Klasszikus párolt rizzsel, wokban pirított zöldséges rizzsel, vagy simán csak egy gyors indiai lepénykenyérrel is végtelenül izgalmas fogás.