Egészséges reggeli: készítsünk otthon gabonapelyhet!
A jól ismert fahéjas gabonapehely otthoni változatát nem csak azért érdemes elkészíteni, mert fehér cukor és lisztmentes, tehát sokkal egészségesebb, hanem azért is, mert egy külön élményt nyújt, ha a saját készítésű gabonapelyhünket ehetjük reggelire egy pohár tejjel nyakon öntve.
Hozzávalók
2 adaghoz- 70 g zabliszt
- 70 g teljes kiőrlésű liszt
- 30 g lenmagliszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1/2 csomag őrölt fahéj
- 100 g eritrit
- 20 g kókuszolaj
- 1 tojásfehérje
- 4 dl (növényi) tej
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
2. Összekeverjük a háromfajta lisztet a sütőporral, a fahéj és az eritrit felével és a tojásfehérjével. Minimális víz hozzáadásával egy nem ragacsos, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.
3. Érdemes szilikon sütőlapon dolgozni, de hagyományos sütőpapírt is használhatunk. A tésztát kevés liszttel megszórva rögtön a sütőlapra nyújtjuk egészen vékonyra, kb. 2-3 mm vastagságúra. Ezután megkenjük az egész felületét kókuszolajjal és egyenletesen megszórjuk a maradék fahéjjal és eritrittel.
4. Az előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
5. Néhány perc hűlés után a tésztát egy vágódeszkára helyezzük és egy éles kés segítségével kb. 1,5 cm-es oldalú négyzetekre daraboljuk. Ha nem tartjuk elég ropogósnak, egy száraz serpenyőben még piríthatunk rajta egy keveset.
6. Hideg tejjel felöntve fogyaszthatjuk.