Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zserbó torta

Zserbó ízvilágú ünnepi torta baracklekvárral és diós krémmel.
2020. december 23.

Egy „békebeli”, klasszikus torta méltó helyre kerülhet az ünnepi asztalon. A kakaós piskóták közé rumos-mazsolás sárgabaracklekvárt kentem és diós krémet töltöttem. Ez utóbbit viszont nem vajjal, hanem könnyedebb mascarponéval kevertem ki.

Hozzávalók

egy kb. 22 cm átmérőjű tortához
  • A tésztához:
  • 8 db tojás
  • 1 csipet só
  • 18 dkg cukor
  • 17 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • A krémhez:
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 10 dkg cukor + porcukor ízlés szerint
  • 15 dkg darált dió
  • 25 dkg mascarpone
  • Az összeállításhoz:
  • 3 dkg mazsola
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 25 dkg baracklekvár

Elkészítés

 

A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral kb. 3 perc alatt krémesre verjük. A lisztet, a kakaóport és a sütőport átszitáljuk. A lisztes keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát egy kapcsos tortaformába simítjuk (csak az aljába vágjunk sütőpapírt). 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni, majd vízszintesen 3 részre vágjuk. 

Közben a pudingport 1 dl tejben simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, és hozzáöntjük a pudingos keveréket, a 10 dkg cukrot és a darált diót. Kevergetve sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, letakarjuk folpakkal, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután habverővel fellazítjuk, és apránként hozzákeverjük a mascarponét. Ízlés szerint még adhatunk hozzá porcukrot. 

A mazsolát először meglocsoljuk a rumaromával, majd az egészet a lekvárhoz keverjük. 

Az első piskótalapot egy tányérra helyezzük, tortagyűrűt teszünk köré. Megkenjük a lekvár felével, majd rásimítjuk a krém 1/3-át. Erre jön a 2. piskótalap, a maradék lekvár és a krém második 1/3-a. Befedjük a 3. piskótalappal, a tetejét megkenjük a maradék krém nagyobb részével. A tortát 1-2 órára hűtőbe tesszük, és külön a megmaradt krémet is. 

Végül eltávolítjuk a tortagyűrűt, és a torta oldalát megkenjük a maradék krémmel. Tálalásig hűtőbe tesszük. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Amarettis-gyümölcsös pohárkrém

Amarettis-gyümölcsös pohárkrém

Nincs kedved vagy időd sütni karácsonyra? Egy gyors pohárdesszertet azért még összedobhatsz!
Serpenyős szardínia burgonyasalátával

Serpenyős szardínia burgonyasalátával

Nem csak rántott halban gondolkozhatunk karácsonyra!
Bundázott tintahal

Bundázott tintahal

Karácsonyi előétel vagy szilveszteri snack?

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!