Zserbó torta
Egy „békebeli”, klasszikus torta méltó helyre kerülhet az ünnepi asztalon. A kakaós piskóták közé rumos-mazsolás sárgabaracklekvárt kentem és diós krémet töltöttem. Ez utóbbit viszont nem vajjal, hanem könnyedebb mascarponéval kevertem ki.
Hozzávalók
egy kb. 22 cm átmérőjű tortához- A tésztához:
- 8 db tojás
- 1 csipet só
- 18 dkg cukor
- 17 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- A krémhez:
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 10 dkg cukor + porcukor ízlés szerint
- 15 dkg darált dió
- 25 dkg mascarpone
- Az összeállításhoz:
- 3 dkg mazsola
- 1 evőkanál rumaroma
- 25 dkg baracklekvár
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral kb. 3 perc alatt krémesre verjük. A lisztet, a kakaóport és a sütőport átszitáljuk. A lisztes keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát egy kapcsos tortaformába simítjuk (csak az aljába vágjunk sütőpapírt). 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni, majd vízszintesen 3 részre vágjuk.
Közben a pudingport 1 dl tejben simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, és hozzáöntjük a pudingos keveréket, a 10 dkg cukrot és a darált diót. Kevergetve sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, letakarjuk folpakkal, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután habverővel fellazítjuk, és apránként hozzákeverjük a mascarponét. Ízlés szerint még adhatunk hozzá porcukrot.
A mazsolát először meglocsoljuk a rumaromával, majd az egészet a lekvárhoz keverjük.
Az első piskótalapot egy tányérra helyezzük, tortagyűrűt teszünk köré. Megkenjük a lekvár felével, majd rásimítjuk a krém 1/3-át. Erre jön a 2. piskótalap, a maradék lekvár és a krém második 1/3-a. Befedjük a 3. piskótalappal, a tetejét megkenjük a maradék krém nagyobb részével. A tortát 1-2 órára hűtőbe tesszük, és külön a megmaradt krémet is.
Végül eltávolítjuk a tortagyűrűt, és a torta oldalát megkenjük a maradék krémmel. Tálalásig hűtőbe tesszük.