Zöldséges kölesrizottó
Hozzávalók
4 személyre- 30 dkg köles
- 1 fej brokkoli
- 30 dkg kelbimbó
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 cm friss gyömbér
- 30 dkg sárgarépa
- só, őrölt fekete bors
- 1 csokor korianderzöld
Elkészítés
Rizottót készíteni nem csak rizsből lehet! A fehér rizs szuper egészséges alternatívája a köles, amit aztán úgy variáltok a hűtőszekrényben lapuló maradék zöldségekkel, ahogy csak szeretnétek. Az én verzióm most gyömbéres-korianderes ízesítéssel készült, ami remekül passzol a felhasznált répával, brokkolival és kelbimbóval.
1. A kölest folyó víz alatt alaposan átöblítjük. A brokkolit és a kelbimbót megmossuk, előbbit kisebb rózsáira szedjük, utóbbit megszabadítjuk külső leveleitől, majd kettévágjuk. Bő vízben roppanósra főzzük a zöldségeket, majd szűrőkanállal hideg vízbe tesszük (így megállítjuk a főzési folyamatot, és a zöldségek nem veszítik el üde színüket).
2. Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, lereszelt fokhagymát és gyömbért megpároljuk rajta. Beletesszük a megpucolt, apró kockára vágott répát, kevergetve átpirítjuk, majd rászórjuk a kölest. Összeforgatjuk, és ráöntünk egy dl vizet. Sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk, majd alacsony lángon, fokozatos vízpótlással puhára főzzük a kölest.
3. Mikor a köles már majdnem kész, hozzáforgatjuk a roppanósra főzött brokkolirózsákat és kelbimbót.
4. Aprított korianderzölddel megszórva tálaljuk.