Zöldfűszeres burgonya gratin
Hozzávalók
12 személyre- 3 fej fokhagyma gerezdekre bontva, héjával
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 0.9 l főzőtejszín
- 1 evőkanál kakukkfű, apróra vágva
- 1 teáskanál rozmaring, apróra vágva
- só, frissen őrölt bors
- 2.2kg krumpli megpucolva, nagyon vékonyra szeletelve
- 255g érett Manchego sajt, durvára reszelve
- 125g Gouda sajt, reszelve
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra. Egy 22 cm-es sütőtálban keverjük össze a fokhagymát és az olívaolajat. Fedjük le alufóliával, és 40 perc alatt süssük puhára. Hagyjuk kihűlni, majd nyomjuk a fokhagymagerezdeket a héjába.
2. Nyomjuk össze a fokhagymákat, és ha krémes tegyük át egy lábosba. Adjuk hozzá a tejszínt, a rozmaringot, a kakukkfüvet és forraljuk fel. Alacsony lángon főzzük, amíg 3 csészényire sűrűsödik, kb. 20 perc. Sózzuk, borsozzuk.
3. Rendezgessük el a krumpli negyedét egy 22×33 cm-es sütőtálban. Szórjuk rá a sajtok felét, és finoman locsoljuk meg a fokhagymás keverékkel. Folytassuk tovább a rétegezést. Minden krémet öntsünk rá, és finoman nyomkodjuk le a krumplit, hogy teljesen elfedje.
4. Süssük 1.5 órán át, amíg aranybarna lesz. 20 percig hagyjuk állni, majd kockákra vágva tálaljuk.
Forrás:popsugar.com