Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zöldalmás karalábé-krémleves kapros olajcseppekkel – Ambrus Éva, Manómenü blog

Vendégblogger sorozat, 7. rész
2019. augusztus 22.

Júliusban és augusztusban az ismerős arcok mellett vendégszerzőkkel is találkozhattok nálunk. Úgy határoztunk, hogy a pop-up éttermek mintájára „pop-up” rovatot indítunk, hogy bemutassunk nektek néhány izgalmas blogot. Hétről hétre olyan magyar gasztrobloggereket látunk vendégül, akiknek az ebéd- vagy vacsorameghívására mi sem mondanánk nemet, sőt! 

Alkalmi szerzőink nem csupán az egyik kedvenc receptjüket osztják meg veletek, hanem 10+1 villámkérdést is megválaszolnak, hogy még jobban megismerhessétek őket.

Rendhagyó módon kezdjük a plusz kérdéssel, mutasd be kérlek pár mondatban a blogod! 

Csecsemők és kisgyermekek kiegyensúlyozott táplálkozásával foglalkozik elsősorban a blog, a hozzátáplálástól egészen a családi menükig. Kifejezetten szeretem az olyan recepteket, amelyek elsősorban hazai alapanyagokból készülnek, és a maguk egyszerűségében nagyszerűek, így a sokszor válogatós gyerekek is szívesen megkóstolják. Idén jelenik meg első babaszakácskönyvem, amely ennek a szellemében íródott. 

Kövesd Évit az Instagramon és Facebookon is!

Van olyan étel, amin időtlen időkig – de legalábbis nagyon sokáig – el tudnál élni?

Édesanyám vadasa finom puha zsemlegombóccal. 

Melyik nemzet konyhája áll hozzád a legközelebb? 

Elsősorban a magyar, de imádom az olasz konyhát is, illetve utazásaim során mindig fontosnak tartom megkóstolni az adott nemzet finomságait, mert hiszem, hogy így lehet igazán megismerni azokat az országokat, ahol rövidebb-hosszabb időt eltöltünk. 

Ha 3 alapfűszert kellene választanod, melyek lennének azok?

Bazsalikom, rózsabors, és na jó, legyen még a só.  

Van olyan étel vagy alapanyag, amit annyira nem kedvelsz, hogy legszívesebben eltörölnéd a föld színéről? 

Még nem találkoztam ilyennel. Bár bevallom, a duriánt nem bírtam megkóstolni a borzalmas illata miatt, de el semmiképpen sem törölném, hiszen van, aki szereti, és ez a legfontosabb!

Milyen ételeket készítesz a leggyakrabban? 

Szeretem az egyszerű, de nagyszerű recepteket, ezért viszonylag sűrűn szereplő fogás nálunk a hal és a krémlevesek. Most is egy izgalmas krémlevest hoztam nektek, amit például a kisfiam nagyon szeret, és biztos vagyok benne, hogy nektek is ízleni fog. 

Van olyan konyhai eszköz, amit mindenkinek ajánlanál beszerzésre?

Párolóbetét és a robotgépek. Szerintem fantasztikus találmány bármilyen robotgép, mert csak beleteszem a hozzávalókat, és közben csinálhatom a többi folyamatot, így sokkal gyorsabb a konyhai munka. 

És olyan, amit teljesen feleslegesnek tartasz? 

Amit nem használunk, az mind felesleges. Nekem nincs olyan konyhai eszközöm, amit nem használok, így nem is jut eszembe most ilyen. 

Ha 1 órád lenne a váratlanul bejelentkező barátaidnak készíteni valamit, milyen ételre esne a választásod? 

Nyilván napszaktól is függ, de az az igazság, hogy nem esnék kétségbe, mert hiszek abban, hogy amennyiben picit tudatosak vagyunk a konyhában, akkor közel sem annyi idő 1-1 fogás elkészítése, mint azt gondoljuk. Nálam mindig van a fagyasztóban például leves alaplé egy finom krémleveshez, vagy házi ételízesítő, paradicsompüré, lekvárok, zöldségkrémek. Így biztosan lennének zöldséges vagy aszalt paradicsomos vendégváró falatkák, esetleg hűvösebb időben egy finom meleg krémleves. De egy jó házi pizza is nagyon rövid idő alatt megvan házi zöldséges paradicsompürével, finom sajttal és zöldségekkel a tetején. Sőt egy halétel elkészítése is bőven belefér 1 órába. 

Inkább sós vagy inkább édes? 

Inkább sós. 

Ha lehetőséged nyílna együtt főzni és vacsorázni egy külföldi séffel vagy más gasztroszemélyiséggel (lehet kortárs, de olyan ember is, aki már nincs köztünk), kivel ülnél egy asztalhoz? 

Lehet, hogy furcsán hangzik, de nagyon szeretem Mary Berry személyiségét, vele szívesen főznék együtt. Például azt biztosan megkérdezném, próbálta-e már elkészíteni azokat a fantasztikus receptjeit kevesebb cukorral…  

Zöldalmás karalábé-krémleves kapros olajcseppekkel

Hozzávalók

2 nagyobb vagy 4 kisebb adaghoz
  • 2 db karalábé
  • 1 zsenge cukkini
  • 1 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb zöldalma
  • kb. 1 dl tejszín (habtejszín, nem főzőtejszín)
  • ízlés szerint só, bors és kapor (vagy más zöldfűszer)
  • olívaolaj

Elkészítés

A karalábékat és a cukkinit hámozzuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra. Tegyük egy edénybe a megtisztított, felkarikázott újhagymával és a megpucolt, áttört fokhagymával együtt, majd adjunk hozzá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Ha van otthon zöldség alaplevünk, az még jobb hozzá. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. 

Amikor már majdnem teljesen megpuhultak a zöldségek, a zöldalmát hámozzuk meg (keveset tegyünk félre a tálaláshoz), majd szintén kisebb kockákra vágva adjuk a zöldségekhez, és főzzük tovább. 

Amikor minden megpuhult, csorgassuk a leveshez a tejszínt, majd egy botmixer segítségével pürésítsük krémesre. Esetleg egy fém szűrőn át lehet szűrni, ugyanis ha picit fásabb volt a karalábé, a kis darabok kiszűrése elengedhetetlen. Ízlés szerint az állagát lehet alaplével, vízzel, tejszínnel vagy ezek keverékével hígítani. 

Még forrón tegyünk bele 5-7 ág friss kaprot, de csak tálalásig, így kellemes, de nem tolakodó ízt kap a leves. Egy kisebb csokor kaprot turmixoljunk össze olívaolajjal, majd tálaláskor csepegtessük a leves tetejére a fűszeres olajat. Végül díszítsük a levest a félretett, apróra kockázott zöldalmával. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lilahagyma-chutney – Téglás Edit

Lilahagyma-chutney – Téglás Edit

Vendégblogger sorozat, 6. rész
Cukormentes tiramisu – Salátagyár blog

Cukormentes tiramisu – Salátagyár blog

Vendégblogger sorozat, 5. rész, Szaszkó Reya életmódváltó gasztroblogger

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.