Ilyen Yotam Ottolenghi különleges reggelije
Hozzávalók
- 100 ml mogyoróolaj
- 1 hosszúkás mogyoróhagyma (meghámozva, hosszában félbe vágva, majd mindkét fél negyedekbe vágva)
- 1 vörös chili paprika (kimagozva, vékony csíkokra vágva)
- 20 friss curry levél
- 2 tk. koriander
- 1 tk. fekete mustármag
- 2 lime (az egyik lereszelve, leve kinyomva; a másik felnegyedelve tálaláshoz)
- só
- 300g garnéla (pucolva)
- 20g majonéz
- 80g görög joghurt
- 1,5 tk. curry por
- 1 tk. méz
- 2 érett avokádó (kimagozva, félbe vágva)
Elkészítés
Közepes lángon melegítsünk fel 85 ml mogyoróolajat egy lábasban, pirítsuk benne a hagymát és a chilit 10 percig időnkénti kevergetés mellett. Adjuk hozzá a curry leveleket, 20 másodpercig hagyjuk főni, majd csökkentsük a lángot. Keverjük bele a koriandert, a fekete mustármagot, a lime-héjat és egy csipet sót. Tegyük félre állni 20 percet, majd vegyük ki belőle a héjat.
A maradék olajat tegyük egy közepes lábasba, majd magas lángon pirítsuk meg benne a garnélákat egy csipet sóval (1-2 perc). Keverjük át, majd tegyük tányérra hűlni.
Keverjük össze egy kis tálban a majonézt, a joghurtot, a curry port, 2 teáskanál lime-levet, a mézet, és egy csipet sót. A garnélák felét vágjuk fel, keverjük bele ebbe a szószba, az egyben maradtakat pedig rakjuk a hagymás keverékbe.
Tálaláskor tegyünk sózzuk meg az avokádószeleteket, kanalazzunk mindegyikre a szószból, rakjunk mellé az olajos garnélákból, majd csurgassuk meg az olajjal, helyezzük oda a citromnegyedeket.
forrás: The Guardian