Vargabéles rétes ribizliöntettel
A klasszikus vargabéles-alap rétesként megsütve és gyümölcsöntettel tálalva izgalmas együttest alkot.
Hozzávalók
2 rúdhoz- A réteshez:
- 8 réteslap
- 25 dkg túró
- 10 dkg cérnametélt vagy spaghettini (vékonyabb a spagetti tésztánál)
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- fél citrom reszelt héja
- mazsola ízlés szerint
- olaj a réteslapok megkenéséhez
- Az öntethez:
- 20 dkg ribizli
- 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
- cukor ízlés szerint
- víz
Elkészítés
A tésztát forró, sós vízben kifőzöm és félreteszem hűlni. A tojást kettéválasztom, a sárgáját a cukorral kikeverem, a túrót beletöröm, hozzáadom a vaníliás cukrot, ráreszelem a citrom héját, hozzáadom a tejfölt, és az egészet alaposan összekeverem. A végén belekerül a mazsola és a kihűlt tészta is. A tojásfehérjét felverem, és nagyon óvatosan, pár kavarással a tésztás elegyhez keverem.
Egy tepsit kiolajozok. 4 réteslapot egymásra helyezve megolajozok. Az egyik oldalára kanalazom a tésztás töltelék felét. Szépen felcsavarom, végeit begyűröm és úgy teszem a tepsire, hogy a tészta vége alul legyen. Így teszek a másik 4 db réteslappal is. A végén mindkettőt megolajozom. Előmelegített sütőbe tolom, és 200 fokon készre sütöm.
Közben egy lábosban kevés vízzel és ízlés szerint adagolt cukorral a ribizlit felfőzöm. Fontos, hogy leveses legyen, de ne főzzük szét. A keményítőt kevés hideg vízzel kikeverem, majd fokozatosan a forró gyümölcshöz keverem. Gyorsan dolgozok, hogy ne csomósodjon be.
A kész rétest felszeletelem és az öntettel tálalom. Jó étvágyat!