Vaníliás-szilvás pohárkrém
Ha ősz, akkor szilvaszezon! A szilva nemcsak nyersen, hanem finom puhára főzve (vagy sütve) is nagyon finom, érdemes belőle kompótot főzni vagy pitébe tenni. Vaníliával, csokival, fahéjjal, gyömbérrel kombinálva pohárkrémnek sem utolsó!
Hozzávalók
4 személyre- 5 dl tej
- 7 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 25 dkg szilva
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- ½ kávéskanál őrölt gyömbér
- 5 dkg zabpehely
- 12 dkg kakaós keksz
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A tejből 4 dl-t felforralunk 5 dkg cukorral, a maradék tejben simára keverjük a pudingport. A pudingos tejet a lábasba öntjük, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett pudingot főzünk. Amikor elkészült, letakarjuk frissentartó fóliával. Hagyjuk kihűlni.
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk. Egy kis lábasba szórjuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a fahéjat és a gyömbért, felöntjük egy ujjnyi vízzel, és főzni kezdjük. Amikor puhul, beleszórjuk a zabpelyhet, és kevergetve sűrűre főzzük (ha szükséges, kevés vizet még adhatunk hozzá). Hagyjuk kihűlni.
4 desszertes pohárba kekszet tördelünk, erre puding, szilva, keksz és ismét puding kerül. A tetejükre durvára vágott étcsokit szórunk. Ha maradt még pár szem szilva, abból pedig elkészíthetjük az ősz klasszikusát, a szilvás gombócot.