Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vaníliás-mogyorós chiapuding karamellizált barackkal

Az örök kedvenc triumvirátus: vanília, mogyoró, karamell
2021. május 9.

Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.

Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról.

További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!

Sokszor kérdezik tőlem, melyik az abszolút kedvenc édességem. Erre én mindig azt válaszolom, hogy az, amelyik mogyorós vagy vaníliás vagy karamellás, de leginkább a három együtt.

Szó se róla, kedvelem én a gyümölcsös, csokis édességeket is, de ha választani kell, akkor nem kérdés, hogy ezek az ízvilágú sütik a nyerők nálam. 

Így nem véletlen, hogy ez a karamellizált őszibarackos, vaníliás, chiakrémes, csokis, mogyorós rétegzett pohárkrém most a kedvenc édességem. 

Rafinált kinézete ellenére gyerekjáték az elkészítése, egyszerre könnyed, ugyanakkor az összes ízlelőbimbódat elvarázsolja. Sőt, mindemellett glutén-, tej-, tojás- és finomítottcukor-mentes édesség, ami beilleszthető a paleo és vegán étrendbe is.

Tudtad, hogy a chiamag egészségre gyakorolt jótékony hatása a magas rost- és fehérjetartalmának, a benne található magnéziumnak, mangánnak, réznek, valamint az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak köszönhető? Semleges íze miatt tökéletesen illik édes és savanykás gyümölcsökhöz, de jól passzol a csokis, karamellás, fahéjas, sőt akár kávés ízekhez is. Neked melyik a kedvenc ízesítésű chiapudingod?

Hozzávalók

5-6 adaghoz
  • A mogyorós réteghez:
  • 100 g étcsoki (tej- és cukormentes)
  • 40 g kókuszolaj (kb. 2 evőkanál)
  • 30 g mogyoróvaj vagy darált mogyoró
  • 150 ml kókuszkrém
  • A vaníliás réteghez:
  • 400 ml kókuszkrém
  • 2 evőkanál chiamag
  • 1 evőkanál kókuszvirágcukor vagy eritrit (opcionális)
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 3 csipet őrölt vanília
  • A karamellás réteghez:
  • 3 db őszibarack
  • 1 evőkanál. kókuszolaj
  • 3 evőkanál kókuszvirágcukor
  • 2 evőkanál kókuszkrém
  • 1 csipet só

Elkészítés

 

Az étcsokit és a kókuszolajat gyakran megkeverve, vízgőz fölött olvasszuk fel. Adjuk hozzá a mogyoróvajat és a kókuszkrémet, és egyenletesen keverjük el. Hagyjuk kicsit hűlni, majd rétegezzük poharakba a krémet. Tegyük a fagyasztóba kb.15-20 percre, hogy kicsit megszilárduljanak.

Közben egy kancsóban keverjük össze a kókuszkrémet, a chiamagot, a vaníliát, a kókuszvirágcukrot és az útifűmaghéjat. 

Kanalazzuk egyenlő arányban a vaníliás chiakrémet a megszilárdult mogyorós rétegre, és tegyük a pudingot hűtőbe minimum 3 órára, de inkább egy éjszakára pihenni.

Másnap a karamellás réteghez hámozzuk meg, magozzuk ki és kockázzuk fel a barackot. Egy tapadásmentes, felforrósított serpenyőben, közepes lángon, 1-2 percig futtassuk meg a barackdarabokat kókuszolajon, majd kanalazzuk a gyümölcsöt egy tányérra.

A serpenyőt ne mossuk ki, hanem tegyük bele a kókuszvirágcukrot, a sót és a kókuszkrémet, majd lassú tűzön, folyamatos kavarás mellett olvasszuk fel és sűrítsük be a cukrot, amíg kellően sűrű, karamellás állagú lesz. A karamell akkor jó, amikor az edény közepén végighúzva a spatulát csak lassan folyik vissza a szirup. Ekkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni.

Ezalatt tegyük a barackdarabokat a chiapudingos réteg tetejére, és csorgassuk a kihűlt karamellt a tetejére.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Humuszos-pesztós grillezett padlizsán

Humuszos-pesztós grillezett padlizsán

Padlizsánreceptekből sosem elég!
Kínai keles pulykakebab

Kínai keles pulykakebab

Próbáltad már így a kebabot?
Banános muffin

Banános muffin

Van két túlérett banán a hűtődben?

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.