Vaníliás-mogyorós chiapuding karamellizált barackkal
Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról.
További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!
Sokszor kérdezik tőlem, melyik az abszolút kedvenc édességem. Erre én mindig azt válaszolom, hogy az, amelyik mogyorós vagy vaníliás vagy karamellás, de leginkább a három együtt.
Szó se róla, kedvelem én a gyümölcsös, csokis édességeket is, de ha választani kell, akkor nem kérdés, hogy ezek az ízvilágú sütik a nyerők nálam.
Így nem véletlen, hogy ez a karamellizált őszibarackos, vaníliás, chiakrémes, csokis, mogyorós rétegzett pohárkrém most a kedvenc édességem.
Rafinált kinézete ellenére gyerekjáték az elkészítése, egyszerre könnyed, ugyanakkor az összes ízlelőbimbódat elvarázsolja. Sőt, mindemellett glutén-, tej-, tojás- és finomítottcukor-mentes édesség, ami beilleszthető a paleo és vegán étrendbe is.
Tudtad, hogy a chiamag egészségre gyakorolt jótékony hatása a magas rost- és fehérjetartalmának, a benne található magnéziumnak, mangánnak, réznek, valamint az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak köszönhető? Semleges íze miatt tökéletesen illik édes és savanykás gyümölcsökhöz, de jól passzol a csokis, karamellás, fahéjas, sőt akár kávés ízekhez is. Neked melyik a kedvenc ízesítésű chiapudingod?
Hozzávalók
5-6 adaghoz- A mogyorós réteghez:
- 100 g étcsoki (tej- és cukormentes)
- 40 g kókuszolaj (kb. 2 evőkanál)
- 30 g mogyoróvaj vagy darált mogyoró
- 150 ml kókuszkrém
- A vaníliás réteghez:
- 400 ml kókuszkrém
- 2 evőkanál chiamag
- 1 evőkanál kókuszvirágcukor vagy eritrit (opcionális)
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 3 csipet őrölt vanília
- A karamellás réteghez:
- 3 db őszibarack
- 1 evőkanál. kókuszolaj
- 3 evőkanál kókuszvirágcukor
- 2 evőkanál kókuszkrém
- 1 csipet só
Elkészítés
Az étcsokit és a kókuszolajat gyakran megkeverve, vízgőz fölött olvasszuk fel. Adjuk hozzá a mogyoróvajat és a kókuszkrémet, és egyenletesen keverjük el. Hagyjuk kicsit hűlni, majd rétegezzük poharakba a krémet. Tegyük a fagyasztóba kb.15-20 percre, hogy kicsit megszilárduljanak.
Közben egy kancsóban keverjük össze a kókuszkrémet, a chiamagot, a vaníliát, a kókuszvirágcukrot és az útifűmaghéjat.
Kanalazzuk egyenlő arányban a vaníliás chiakrémet a megszilárdult mogyorós rétegre, és tegyük a pudingot hűtőbe minimum 3 órára, de inkább egy éjszakára pihenni.
Másnap a karamellás réteghez hámozzuk meg, magozzuk ki és kockázzuk fel a barackot. Egy tapadásmentes, felforrósított serpenyőben, közepes lángon, 1-2 percig futtassuk meg a barackdarabokat kókuszolajon, majd kanalazzuk a gyümölcsöt egy tányérra.
A serpenyőt ne mossuk ki, hanem tegyük bele a kókuszvirágcukrot, a sót és a kókuszkrémet, majd lassú tűzön, folyamatos kavarás mellett olvasszuk fel és sűrítsük be a cukrot, amíg kellően sűrű, karamellás állagú lesz. A karamell akkor jó, amikor az edény közepén végighúzva a spatulát csak lassan folyik vissza a szirup. Ekkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni.
Ezalatt tegyük a barackdarabokat a chiapudingos réteg tetejére, és csorgassuk a kihűlt karamellt a tetejére.