Újhagyma, a május (egyik) sztárja
Sok zöldség és gyümölcs miatt várom a tavaszt: az egyik az újhagyma, amit számtalan formában fogyaszt a család: nyersen, sülve, főzve, levesként, köretként, uzsonnára. A zsenge hagyma mindenhogyan jóízű, ebben a levesben pedig egyenesen tündököl.
Ez a kissé savanykás leves melegen és hidegen is nagyon finom, kevés sajttal (én itt Floridában könnyen jutok a mexikói cotija sajthoz, amit mexikói parmezánnak is hívnak) és vékonyra vágott újhagymakarikákkal megszórva. Ráadásul kifejezetten alacsony kalóriatartalmú, amellett, hogy igen ízletes.
Hozzávalók
4 személyre- kb. ½ kg újhagyma + a tálaláshoz 1-2 szál felkarikázva
- 2 ek. olívaolaj
- só, bors
- 1 közepes burgonya apróra kockázva
- 1 ¼ dl fehérbor
- 1 l víz vagy zöldségalaplé
Elkészítés
3 nagy marék spenót, rukola, mángold, kel vagy bármilyen zöld levél (én bébispenót és rukola keverékét használtam)
parmezán vagy egyéb sajt a tálaláshoz
Előmelegítjük a grillt a sütőben. Levágjuk a hagymák gyökerét, a nagyobbakat félbevágjuk, és elrendezzük egy tepsiben, majd közvetlenül a grill alá tesszük. Addig sütjük, amíg kissé megszenesednek, de még roppannak, ez kb. 8 perc.
Közben egy vastag falú lábasban felhevítjük az olajat, rádobjuk a krumplikockákat, sózzuk, borsozzuk, és 7-8 perc alatt kissé megpirítjuk. Felöntjük a borral, 1 percig forraljuk, majd hozzáöntjük a vizet vagy az alaplevet is. Felforraljuk, beletesszük a hagymákat.
Ha a burgonya már teljesen puha, hozzáadjuk a leveleket, majd azonnal pürésítjük botmixerrel vagy turmixszal. A végén még megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Sajttal és az újhagyma karikáival megszórva, néhány csepp olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.