Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Újhagyma, a május (egyik) sztárja

Bizony, leves is készíthető a zsenge hagymákból.
2019. May 20.

Sok zöldség és gyümölcs miatt várom a tavaszt: az egyik az újhagyma, amit számtalan formában fogyaszt a család: nyersen, sülve, főzve, levesként, köretként, uzsonnára. A zsenge hagyma mindenhogyan jóízű, ebben a levesben pedig egyenesen tündököl.

Ez a kissé savanykás leves melegen és hidegen is nagyon finom, kevés sajttal (én itt Floridában könnyen jutok a mexikói cotija sajthoz, amit mexikói parmezánnak is hívnak) és vékonyra vágott újhagymakarikákkal megszórva. Ráadásul kifejezetten alacsony kalóriatartalmú, amellett, hogy igen ízletes.

Hozzávalók

4 személyre
  • kb. ½ kg újhagyma + a tálaláshoz 1-2 szál felkarikázva
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, bors
  • 1 közepes burgonya apróra kockázva
  • 1 ¼ dl fehérbor
  • 1 l víz vagy zöldségalaplé

Elkészítés

3 nagy marék spenót, rukola, mángold, kel vagy bármilyen zöld levél (én bébispenót és rukola keverékét használtam)

parmezán vagy egyéb sajt a tálaláshoz

Előmelegítjük a grillt a sütőben. Levágjuk a hagymák gyökerét, a nagyobbakat félbevágjuk, és elrendezzük egy tepsiben, majd közvetlenül a grill alá tesszük. Addig sütjük, amíg kissé megszenesednek, de még roppannak, ez kb. 8 perc.

Közben egy vastag falú lábasban felhevítjük az olajat, rádobjuk a krumplikockákat, sózzuk, borsozzuk, és 7-8 perc alatt kissé megpirítjuk. Felöntjük a borral, 1 percig forraljuk, majd hozzáöntjük a vizet vagy az alaplevet is. Felforraljuk, beletesszük a hagymákat.

Ha a burgonya már teljesen puha, hozzáadjuk a leveleket, majd azonnal pürésítjük botmixerrel vagy turmixszal. A végén még megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Sajttal és az újhagyma karikáival megszórva, néhány csepp olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tavaszi eperpite

Tavaszi eperpite

Májusban nincs olyan, hogy túl sok eper!
Török mártogatós dióval

Török mártogatós dióval

Amerikában ma nemzeti diónap van, az ott élő Horvát Sára pedig ki is használta az alkalmat, és készített egy isteni mártogatóst.
Japán zöldségpalacsinta

Japán zöldségpalacsinta

Horvát Sára japán ihletésű receptjét nem lehet megunni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!