Túl a köreten: édes túrós-tarhonyás lepény
Ahogy rizsből, úgy tarhonyából is készülhet finom, édes süti. Szeretek egyszerű, hétköznapi alapanyagokból főzni-sütni, ez a lepény is pont úgy jó, ahogy van: baracklekvárral, túróval, vaníliásan. Tökéletes 2. fogás egy kiadós, laktató leves után. Persze, ha mindenképpen fel szeretnétek dobni, egy-egy gombóc vaníliafagyi biztosan nem fogja elrontani!
Hozzávalók
8 közepes méretű szelethez- 1 evőkanál vaj
- 15 dkg tarhonya
- 4 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 3 tojás
- 15 dkg túró
- kb. 6 púpozott evőkanál baracklekvár
- porcukor és tetszőleges gyümölcs a tálaláshoz
Elkészítés
Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a vajat. Rászórjuk a tarhonyát, kevergetve átpirítjuk, majd felöntjük a tejjel. Hozzászórjuk a kétféle cukrot, majd gyakran megkeverve készre főzzük. Megvárjuk, hogy langyosra hűljön.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből lágy habot verünk. A túrót áttörjük, majd a tojássárgájákkal együtt a tarhonyához forgatjuk. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
A masszát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítjuk (ne legyen túl magas!). A baracklekvárt egyenletesen a tetejére kanalazzuk, majd villa segítségével kissé összeforgatjuk a tésztával. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe se maradjon lágy.
Melegen vagy hidegen, porcukorral meghintve és gyümölccsel körítve tálaljuk.