Íme Sára Sütőtökös Salátája
Újra eljött az évnek az az időszaka. Tudod, AZ. A sütőtökös, sűtőtök fűszeres időszak. Amikor amerre a szem ellát, mindenhol sütőtök van, ezerféle dísztök lepi el a piacot, lassan előbújnak a töklámpások is és persze újabb meg újabb sütőtökös receptek ömlenek minden kommunikációs csatornából.
Nekem a sütőtök alapvetően a sósat jelenti, mert a legjobban pont ezt a kontrasztot szeretem: az édes tökhúst, mellette a minél fűszeresebb, sósabb ízeket. Ezért, bár nemsokára egy jó kis édes tökös receptet is írok nektek, ma egy sós verziót mutatok.
Sokat gondolkodtam, hogy ez az étel melyik kedvencem legyen: a tököt gnocchinak készítsem-e el, esetleg lasagne formájában, vagy áruljam el a legkedvencebb tökös tócsnim receptjét? Nehéz döntés, és én a három közül egy negyediket választottam, ami részben egyszerűbb, részben pedig talán az összes közül a legjobban játszik az édes-sós kombinációjával.
Ezt a salátát évek során fejlesztettem tökélyre. Annyira tömény, hogy egy szezonban maximum kétszer csinálom, úgyhogy sok alkalmam nem volt a fejlesztésre, ezért kellettek hozzá évek. De most úgy érzem kész, és meg is mutatom, milyen: ez as SSS.
Hozzávalók
- ½ kg sütőtök
- 2+4 ek olívaolaj
- 1 tk (füstölt) piros paprika
- 4 ek méz
- 1 citrom leve
- só, bors
- 20 dkg salátakeverék
- 2 marék hántolt tökmag
- 10 dkg bacon felkockázva
- 2 marék aszalt áfonya
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. A tököt hámozd meg és kockázd fel kb 1-1,5 cm-s darabokra, majd forgasd össze a 2 ek olajjal, sóval, borssal és fűszerpaprikával. Süsd sütőpapírral bélelt tepsiben, míg puha lesz, és a külseje kissé karamellizálódik.
Közben mosd meg a salátát ha szükséges, hadd száradjon, és száraz serpenyőben pirítsd meg a tökmagot néhány perc alatt (ha már érzed az illatát, akkor jó). Ugyanabban a serpenyőben pirítsd ropogósra a bacont, majd szedd papírtörölközőre.
Az öntetet egy kis, zárható üvegben készítsd el: 4 ek olívaolaj, a citromlé, a méz, és só, bors kerül bele, ezeket alaposan rázd össze.
Ha megsült a tök, hagyd kissé kihűlni, majd állítsd össze a salátát. Egy lapos tálon kezdj el építkezni: először a salátaleveleket terítsd szét, rendezd rá a langyos tökkockákat, szórd meg az áfonyával és a tökmaggal, végül a bacon kockákkal is, és csak tálalás előtt locsolgasd meg az öntettel. Isteni lakoma, kenyér nélkül is laktató, komplex ízvilágú étel.