Tojásos zúzapörkölt
Az egyik kedvencem ez a „hibrid” pörkölt, finom, telt ízű, a zúzát szépen kiegyensúlyozza a hozzá darabolt tojás.
Hozzávalók
4 személyre- 8 db tojás
- 1 evőkanál olaj (vagy zsír)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- 2 csapott evőkanál fűszerpaprika
- 1 kg tisztított csirkezúza
- 3 db lecsópaprika
- 3 db húsos paradicsom
- őrölt fekete bors, só
- A tálaláshoz:
- főtt tészta, nokedli vagy rizs
- aprított snidling vagy petrezselyemzöld
Elkészítés
A tojásokat keményre főzzük, majd félretesszük hűlni. Felhasználás előtt megpucoljuk, cikkekre vágjuk.
Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat (vagy megolvasztjuk a zsírt), a megtisztított, felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a megpucolt, felaprított fokhagymát is. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd visszatesszük a lábast a tűzre.
Hozzáadjuk a feldarabolt zúzát, átpirítjuk, majd mehet bele a felkarikázott paprika és a meghámozott, kockákra vágott paradicsom. Fűszerezzük borssal (sózni csak a végén szoktam), felengedjük egy kevés vízzel. Felforraljuk, majd lassú tűzön, fedő alatt, folyamatos vízpótlással puhára főzzük. Mindig csak egy kevés folyadékot adjunk hozzá!
Végül sóval ízesítjük, ha kell, még megborsozzuk. Hagyhatjuk levesebbre, de el is forralhatjuk a levet a pörkölt alól. A kész pörköltbe belekeverjük a felcikkezett tojásokat, tovább főzni már nem szükséges. Tetszőleges körettel tálaljuk, aprított snidlinggel díszítjük.