Tofu fasírt és Thai borsófőzelék
Hozzávalók
- Tofu fasírt:
- 30 dkg tofu
- 150 g szójaszósz
- 30 g só
- 2 ek. szezámolaj
- 1 szál újhagyma
- 50 g fehér szezámmag
- 20 g napraforgómag
- kb. 60 g zsemlemorzsa
- 10 dkg barnarizs
- ½ db kígyóuborka
- 1 db tojás
- Thai borsófőzelék:
- 3 ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál újhagyma
- 1 dl kókusztej
- 1 ek. curry paszta
- 2 gerezd fokhagyma
- reszelt gyömbér
- 80 dkg fejtett zöldborsó
- 4 dl alaplé
- só, cukor
Elkészítés
Tofu fasírt:
1. Sós vízben barnarizst főzünk.
2. A hideg, jól lehűtött tofut lereszeljük. Beleöntjük a szójaszószt, majd az újhagyma karikákra vágott zöldjét. Beletesszük a szezámmagot és a napraforgómagot is, majd egy tojást törünk bele. Ezután felvágjuk az uborkát, a középső vizes, magos részét kikaparjuk, és apró kockákra vágva beletesszük a fasírt alapba.
3. Sózzuk, és még egy kevés szójaszószt teszünk bele, majd a hűtőbe tesszük megdermedni.
4. A hűtőből kivéve hozzákeverjük a főtt barnarizst, és kis golyókat formázunk a masszából, majd kevés olívaolajon megsütjük.
5. Egy nyársra felhúzva tálaljuk.
Thai borsófőzelék:
1. Olívaolajon megpirítjuk a reszelt gyömbért, és hozzátesszük a curry pasztát és a felkarikázott újhagymát. Felöntjük sűrű kókusztejjel, és hagyjuk összeérni az ízeket.
2. Beletesszük a konzerv vagy fagyasztott borsót, és felöntjük egy nagyon kevés alaplével. Sózzuk, és lefedve puhára főzzük.
3. Amint megpuhult, önmagával sűrítjük: a főtt borsó felét leturmixoljuk, majd visszakeverjük a főzelékbe. Egy kanál cukorral ízesítjük, majd tálaljuk.