Tepsis karfiolfelfújt pórés laskagombával
Ebben a tepsis fogásban gazdag íze mellett azt szeretem a legjobban, hogy akár előző nap előkészíthető, így másnap már csak egy gyors zöldségragut kell főzni, és mehet is a tepsibe. Ha tehetitek, laskagombából készítsétek, nekem így a kedvencem!
Hozzávalók
4 személyre- 1 kisebb fej karfiol
- 15 dkg barna rizs
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 db póréhagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 30 dkg laskagomba
- só, őrölt fekete bors
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 4 db tojás
- 1 evőkanál vaj
- 10 dkg trappista sajt
- 5 dkg parmezán sajt
- aprított petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés
1. A karfiolt megmossuk, megtisztítjuk, rózsáira szedjük, majd bő vízben puhára főzzük. Mikor elkészült, krumplinyomóval összetörjük, és félretesszük hűlni. A barna rizst átmossuk, és kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük.
2.Közben egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, felkarikázott póréhagymát párolni kezdjük rajta. Rádobjuk a megmosott, kockázott kaliforniai paprikát és laskagombát, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és kevergetve puhára főzzük.
3. A kész zöldségragut összekeverjük a karfiolpürével és a főtt rizzsel. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk. A tojássárgájákat elhabarjuk, a karfiolos elegyhez adjuk, kissé még sózzuk, borsozzuk. Végül óvatosan, lapáttal hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
4. A masszát kivajazott sütőtálba simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felénél rászórjuk a lereszelt sajtokat. Aprított petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.