Tenger gyümölcsei spagetti
Szerintem sokan nyaralunk idén „gondolatban” a tengerparton. Bizonytalan időket élünk, van, aki bevállalja a külföldi kiruccanást, és van, aki inkább elhalasztja (remélhetőleg) jövőre. Jóféle halakat, tenger gyümölcseit, olívaolajat viszont itthon is kapni, így bátran nekiállhatunk egy tengerparti estét idéző vacsorának.
Hozzávalók
4 személyre- 30 dkg spagetti
- só
- 2 evőkanál olívaolaj (főzéshez való)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis csilipaprika (elhagyható)
- 16 db garnélarák
- 12 db közepes méretű tintahalkarika
- citromlé
- 15 dkg koktélparadicsom
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- bazsalikomlevelek
Elkészítés
A spagettit lobogó, enyhén sós vízben al dentére főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük. Közben elkészítjük az étel többi elemét. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd ráreszeljük a megpucolt fokhagymát. Hozzáadjuk a kimagozott, kierezett, felaprított csilit. Alacsony lángon párolni kezdjük.
A garnélákat, ha szükséges, lobogó vízben előfőzzük (elég addig, amíg szürkéről szép rózsaszínre váltanak). Az, hogy megpucoljuk-e, ízlés kérdése, én egyben szeretem megpirítani. A serpenyőbe dobjuk, hozzáadjuk a felkockázott tintahalat is. Közepes lángon 2 percet sütjük, ezalatt a tintahal megpuhul, de nem válik rágóssá. Ízesítjük sóval és frissen facsart citromlével. Hozzáforgatjuk a leszűrt spagettit, a megmosott, felcikkezett koktélparadicsomot és az extra szűz olívaolajat. Bazsalikomlevelekkel megszórva tálaljuk.