Frissen sült, teljes kiőrlésű bagel házilag
Hozzávalók
5 darabhoz- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 evőkanál nádcukor
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 2 db tojás
- 5 dkg kókuszolaj
- 1 mokkáskanál himalája só
- 1 evőkanál lenmag
- 1 evőkanál chiamag
- 1 evőkanál szezámmag
Elkészítés
A tejet langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt a nádcukorral és hagyjuk felfutni.
Eközben összekeverjük külön a lisztet a búzasikérrel és a sóval, és külön a kókuszolajt 1 db tojással. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, végül beleöntjük a tojásos kókuszolajt is. A robotgép dagasztó fejével tésztát gyúrunk a hozzávalókból. Meleg helyen letakarva legalább 40 percig kelesztjük.
Ezután 5 egyenlő részre osztjuk, és kézzel gyűrűket formázunk a darabokból. Nyújtódeszkán letakarva további 30 percig kelesztjük őket.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, egy edényben pedig vizet forralunk.
A megkelt bagelt kb. 20 másodpercre a forrásban lévő vízbe engedjük, majd kivesszük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. A maradék tojást felkeverjük, és ecsettel megkenjük a tészta tetejét. Végül megszórjuk chia-, len- és szezámmaggal.
Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket.