Szilvás mini torta
Hozzávalók
- A piskótához
- 3 db tojás
- 3 evőkanál liszt
- 1 teáskanál örőlt fahéj
- 3 evőkanál kristálycukor
- A szilva krémhez:
- 100 g szilva
- 75 g mascarpone
- 100 g kristálycukor
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 db egész fahéj
- kisebb darab friss gyömbér
Elkészítés
Kezdjük a piskótával. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét elkezdjük felverni egy csipet sóval, majd amikor kezd habosodni, hozzáadjuk apránként a cukrot. A sárgáját is kihabosítjuk, ezután óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjéhez. Hozzászitáljuk a lisztet és a fahéjat és alaposan elkeverjük egy spatula segítségével. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és egyenletesen kikenjük kb. 1 cm vastagra. 180 fokon, előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük (Tűpróbával ellenőrízzük!)
Miközben hül a piskóta, készítsük el a szilvakrémet. A szilvát alaposan átmossuk, magját eltávolítjuk. A cukrot karamelizáljuk, hozzáöntjük a vörösbort és beletesszük a fahéjrudat. 1-2 percig forraljuk, utána belerakjuk a szilvát is és belereszeljük a friss, meghámozott gyömbért. Ha a szilva megpuhult, kivesszük (1/3-ad részét félrerakjuk), a fahéjrudat is kivesszük belőle, erre már nem lesz szükség, a többit folyadék nélkül leturmixoljuk. Ha kihűlt, a mascarponéval krémesre turmixoljuk.
A piskótából kis korongokat szaggassunk ki egy nagyobb pogácsa szaggatóval. A szilvakrémet habzsákba tesszük és kis halmokat nyomunk a piskótakorongokra, majd a félrerakott szilvát apró kockára vágjuk és ráhalmozzuk a krémre majd egy újabb piskótakorong következik és így folytatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk