Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szilvás gombóc

Ősszel kihagyhatatlan, ugye?
2021. October 14.

Ahogy nyáron a sárgabarackosra, úgy ősszel a szilvás gombócra nem lehet nemet mondani! A mennyiségeket pedig ér duplázni! 

Hozzávalók

kb. 12 darabhoz
  • 50 dkg lisztes burgonya

  • 1 db tojás
  • 3 dkg vaj
  • kb. 15-18 dkg liszt
  • kb. 12 szem szilva
  • kb. 12 db kockacukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • őrölt dió, porcukor és őrölt fahéj a tálaláshoz

Elkészítés

 

A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjában, bő, enyhén sós vízben teljesen puhára főzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, egy tálban, burgonyatörővel áttörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. 

A kihűlt burgonyához hozzáadjuk a tojást és az olvasztott vajat. Hozzászórunk először 100-120 g lisztet, elkezdjük gyúrni. Ezután apránként még annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. Puhább, de nem ragacsos állagú tésztát kell kapnunk. A tésztát pár mm vékony téglalap formára nyújtjuk, és kb. 12 db egyenlő nagyságú négyzetre vágjuk. 

A szilvákat megmossuk, bevágjuk, a magokat kiszedjük, minden mag helyére 1-1 kockacukrot teszünk. Belecsomagoljuk 1-1 tésztadarabba, a széleket jól összecsípjük, a gombócokat kigömbölygetjük. 

Egy nagy lábasban vizet forralunk. Amikor forr, visszavesszük a lángot, és részleteiben a gyöngyöző vízbe tesszük a gombócokat. Miután felszínre jöttek, még 4-5 percet főzzük, majd szedőkanállal kiszedjük.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rászórjuk a zsemlemorzsát, kevergetve aranybarnára pirítjuk, és beleforgatjuk a leszűrt gombócokat. Őrölt dió, porcukor és fahéj keverékével megszórva tálaljuk. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Töltött paprika

Töltött paprika

Te hogy készíted? Pont így? Vagy teljesen másképp?
Duplasajtos-tejszínes tészta borsóval és pulykával

Duplasajtos-tejszínes tészta borsóval és pulykával

Extra krémes, sajtos finomság – villámgyorsan!
Savanyú káposztás nokedli kolbásszal

Savanyú káposztás nokedli kolbásszal

Ha október, akkor Oktoberfest!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!