Szilvás gombóc
Ahogy nyáron a sárgabarackosra, úgy ősszel a szilvás gombócra nem lehet nemet mondani! A mennyiségeket pedig ér duplázni!
Hozzávalók
kb. 12 darabhoz- 50 dkg lisztes burgonya
- só
- 1 db tojás
- 3 dkg vaj
- kb. 15-18 dkg liszt
- kb. 12 szem szilva
- kb. 12 db kockacukor
- 2 evőkanál olaj
- 15 dkg zsemlemorzsa
- őrölt dió, porcukor és őrölt fahéj a tálaláshoz
Elkészítés
A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjában, bő, enyhén sós vízben teljesen puhára főzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, egy tálban, burgonyatörővel áttörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt burgonyához hozzáadjuk a tojást és az olvasztott vajat. Hozzászórunk először 100-120 g lisztet, elkezdjük gyúrni. Ezután apránként még annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. Puhább, de nem ragacsos állagú tésztát kell kapnunk. A tésztát pár mm vékony téglalap formára nyújtjuk, és kb. 12 db egyenlő nagyságú négyzetre vágjuk.
A szilvákat megmossuk, bevágjuk, a magokat kiszedjük, minden mag helyére 1-1 kockacukrot teszünk. Belecsomagoljuk 1-1 tésztadarabba, a széleket jól összecsípjük, a gombócokat kigömbölygetjük.
Egy nagy lábasban vizet forralunk. Amikor forr, visszavesszük a lángot, és részleteiben a gyöngyöző vízbe tesszük a gombócokat. Miután felszínre jöttek, még 4-5 percet főzzük, majd szedőkanállal kiszedjük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rászórjuk a zsemlemorzsát, kevergetve aranybarnára pirítjuk, és beleforgatjuk a leszűrt gombócokat. Őrölt dió, porcukor és fahéj keverékével megszórva tálaljuk.