Diós nudli rumos szilvalekvárral
Nudli, gombóc és társai, ti is szeretitek? A magyar konyhai nagy klasszikusai! Ősszel „kötelező” a gombóc szilvával, de persze egy jó kis szilvalekváros-diós nudlira se mondjatok nemet!
Hozzávalók
4 személyre- 500 g főzni való burgonya
- só
- 1 db tojás
- 3 dkg margarin
- kb. 15-20 dkg liszt
- 2 evőkanál olaj
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 20 dkg szilvalekvár
- 1 teáskanál rumaroma
- 10 dkg dió + porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjában, bő, enyhén sós vízben teljesen puhára főzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, egy tálban, burgonyatörővel áttörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt burgonyához hozzáadjuk a tojást, az olvasztott margarint és egy csipet sót. Hozzászórunk először 100-120 g lisztet, elkezdjük gyúrni. Ezután apránként még annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. Puhább, de nem ragacsos állagú tésztát kell kapnunk. A tésztát kb. fél cm vastag téglalap formára nyújtjuk, és kb. 1,5 cm-es csíkokra vágjuk. Hengerré sodorjuk, feldaraboljuk, majd a darabokat is megsodorjuk.
Egy nagy lábasban vizet forralunk. Amikor forr, visszavesszük a lángot, és részleteiben a gyöngyöző vízbe tesszük a nudlikat. Miután felszínre jöttek, még 2-3 percet főzzük, majd szedőkanállal kiszedjük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rászórjuk a zsemlemorzsát, kevergetve aranybarnára pirítjuk, és beleforgatjuk a leszűrt nudlikat.
A szilvalekvárt egy kis lábasban, kevés víz és a rumaroma hozzáadásával felmelegítjük. A diót ledaráljuk, összekeverjük kevés porcukorral. Megszórjuk vele a nudlikat, és a rumos lekvárral tálaljuk.