Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Diós nudli rumos szilvalekvárral

Jöhet egy klasszikus kedvenc?
2021. szeptember 15.

Nudli, gombóc és társai, ti is szeretitek? A magyar konyhai nagy klasszikusai! Ősszel „kötelező” a gombóc szilvával, de persze egy jó kis szilvalekváros-diós nudlira se mondjatok nemet! 

Hozzávalók

4 személyre
  • 500 g főzni való burgonya

  • 1 db tojás
  • 3 dkg margarin
  • kb. 15-20 dkg liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 20 dkg szilvalekvár
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 10 dkg dió + porcukor a tálaláshoz

Elkészítés

 

A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjában, bő, enyhén sós vízben teljesen puhára főzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, egy tálban, burgonyatörővel áttörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. 

A kihűlt burgonyához hozzáadjuk a tojást, az olvasztott margarint és egy csipet sót. Hozzászórunk először 100-120 g lisztet, elkezdjük gyúrni. Ezután apránként még annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. Puhább, de nem ragacsos állagú tésztát kell kapnunk. A tésztát kb. fél cm vastag téglalap formára nyújtjuk, és kb. 1,5 cm-es csíkokra vágjuk. Hengerré sodorjuk, feldaraboljuk, majd a darabokat is megsodorjuk.

Egy nagy lábasban vizet forralunk. Amikor forr, visszavesszük a lángot, és részleteiben a gyöngyöző vízbe tesszük a nudlikat. Miután felszínre jöttek, még 2-3 percet főzzük, majd szedőkanállal kiszedjük.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rászórjuk a zsemlemorzsát, kevergetve aranybarnára pirítjuk, és beleforgatjuk a leszűrt nudlikat. 

A szilvalekvárt egy kis lábasban, kevés víz és a rumaroma hozzáadásával felmelegítjük. A diót ledaráljuk, összekeverjük kevés porcukorral. Megszórjuk vele a nudlikat, és a rumos lekvárral tálaljuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Banános energiagolyó

Banános energiagolyó

Hozzáadott cukortól mentes nassolnivaló.
Csípős zöldséges-majonézes quesadilla

Csípős zöldséges-majonézes quesadilla

Hús nélkül is készíthetsz klassz ebédet!
Sonkás tészta villámgyorsan

Sonkás tészta villámgyorsan

Lesz egy sűrű napod jövő héten? Akkor főzz expressz ebédet!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.