Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Diós nudli rumos szilvalekvárral

Jöhet egy klasszikus kedvenc?
2021. szeptember 15.

Nudli, gombóc és társai, ti is szeretitek? A magyar konyhai nagy klasszikusai! Ősszel „kötelező” a gombóc szilvával, de persze egy jó kis szilvalekváros-diós nudlira se mondjatok nemet! 

Hozzávalók

4 személyre
  • 500 g főzni való burgonya

  • 1 db tojás
  • 3 dkg margarin
  • kb. 15-20 dkg liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 20 dkg szilvalekvár
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 10 dkg dió + porcukor a tálaláshoz

Elkészítés

 

A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjában, bő, enyhén sós vízben teljesen puhára főzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, egy tálban, burgonyatörővel áttörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. 

A kihűlt burgonyához hozzáadjuk a tojást, az olvasztott margarint és egy csipet sót. Hozzászórunk először 100-120 g lisztet, elkezdjük gyúrni. Ezután apránként még annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. Puhább, de nem ragacsos állagú tésztát kell kapnunk. A tésztát kb. fél cm vastag téglalap formára nyújtjuk, és kb. 1,5 cm-es csíkokra vágjuk. Hengerré sodorjuk, feldaraboljuk, majd a darabokat is megsodorjuk.

Egy nagy lábasban vizet forralunk. Amikor forr, visszavesszük a lángot, és részleteiben a gyöngyöző vízbe tesszük a nudlikat. Miután felszínre jöttek, még 2-3 percet főzzük, majd szedőkanállal kiszedjük.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rászórjuk a zsemlemorzsát, kevergetve aranybarnára pirítjuk, és beleforgatjuk a leszűrt nudlikat. 

A szilvalekvárt egy kis lábasban, kevés víz és a rumaroma hozzáadásával felmelegítjük. A diót ledaráljuk, összekeverjük kevés porcukorral. Megszórjuk vele a nudlikat, és a rumos lekvárral tálaljuk. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Banános energiagolyó

Banános energiagolyó

Hozzáadott cukortól mentes nassolnivaló.
Csípős zöldséges-majonézes quesadilla

Csípős zöldséges-majonézes quesadilla

Hús nélkül is készíthetsz klassz ebédet!
Sonkás tészta villámgyorsan

Sonkás tészta villámgyorsan

Lesz egy sűrű napod jövő héten? Akkor főzz expressz ebédet!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!