Szezám, tárulj! Ez a pogácsa egyszerre puha és ropogós: nemcsak a tetejére, hanem a tésztájába is került egy jó adag pirított szezámmag!
Hozzávalók
- 20 dkg főtt burgonya
- 20 dkg félzsíros túró
- 20 dkg vaj
- 2 tojás + a kenéshez
- fél tasak instant élesztő
- 1 kávéskanál só
- 25-27 dkg liszt
- 4+2 evőkanál szezámmag
Elkészítés
A burgonyát még melegen áttörjük, majd miután kihűlt, összedolgozzuk a szintén áttört túróval, a vajjal, a 2 tojással, az élesztővel és a sóval. Apránként hozzáadagolunk 25 dkg lisztet, majd még annyit, amennyit a tészta felvesz. Puha, nem ragacsos állagot kell kapnunk.
A tészta tetejét belisztezzük, letakarjuk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük. Közben a 4 evőkanálnyi szezámmagot forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, majd egyenletesen megszórjuk a pirított szezámmal. Oldalait középre hajtjuk (így a szezámmag a tészta belsejébe kerül), elnyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük enyhén felvert tojással, és megszórjuk a maradék szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percet sütjük.