Szalámis pogácsa
Van az a bizonyos „ősrégi” recept, tudjátok, „a” túrós-vajas. A kedvenc pogácsám, és ezzel a környezetemben élők is így vannak, sosem tudok belőle eleget készíteni. Az alábbi receptet használhatjátok alapreceptnek (ha szalámi nélkül készítem, közepes méretű pogácsaszaggatóval szoktam kiszaggatni), de fel is turbózhatjátok úgy, mint most én.
Hozzávalók
kb. 25 darabhoz- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg áttört túró
- 1 csapott teáskanál só
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- 10 dkg vékonyra szeletelt szalámi
- szezámmag a szóráshoz
Elkészítés
A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk az áttört túrót, a sót és az egyik tojást, összedolgozzuk. A tésztát lisztezett felületre tesszük, átgyúrjuk, kinyújtjuk kb. fél cm vastag téglalapra. Ezután hajtogatjuk: egyszerűen egymásra hajtjuk a 4 oldalát, majd az így kapott vastag tésztadarabot pihentetjük 30 percet. A nyújtást és a hajtogatást még kétszer megismételjük.
A szalámit kis darabokra vágjuk. A tésztát kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, és egyenletesen megszórjuk a szalámidarabkák felével. A sodrófa segítségével óvatosan beledolgozzuk a tésztába, majd a tésztát félbehajtjuk. Nyújtunk rajta, és megismételjük a fenti műveletet a maradék szalámival. Ismét hajtunk egyet rajta, így már az összes szalámidarabot beledolgoztuk a tésztába. Végül kb. 2-2,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk-igazítjuk a tésztát, és éles, lisztbe mártott, hosszú pengéjű késsel kockákra vágjuk.
A kockákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük a felvert, kevés vízzel felhígított tojással, és megszórjuk a szezámmaggal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 25 percet sütjük.