Svéd lazacsaláta és Svéd húsgolyók barnamártással és áfonyaszósszal, krumplipürével
Hozzávalók
6 személyre- lazacsaláta:
- 60 dkg lazacfilé
- 10 dkg szeletelt cheddar sajt
- 4 dkg barna cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csomag korianderlevél
- 2 db paradicsom
- 2 db kaliforniai paprika
- 1 db lilahagyma
- 1 csomag petrezselyem
- só
- bors
- Húsgolyók:
- 50 dkg darált sertéshús
- 50 dkg darált marhahús
- 2 db tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek mustár
- só
- bors
- szerecsendió
- 20 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 4 dl alaplé
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 1 kk szójaszósz
- 2 dl vörösáfonya-lekvár
- 15 dkg aszalt áfonya
- 2 dl almalé
- 1 kg burgonya
Elkészítés
Svéd lazacsaláta:
1. A lazacot só és barnacukor keverékéből álló masszával bedörzsöljük, majd apróra vágott kaporral, koriander levéllel bepácoljuk. Zsírpapírba csomagoljuk és legalább 1-2 órára, de inkább fél napra tegyük a hűtőbe, hogy az ízek átjárják.
2. Miután a halat kivesszük a hűtőből, kaparjuk le a fűszerkérget, de ne dobjuk ki, ebből készül a saláta dresszingje.
3. A lazac tetejére szeletelt cheddar sajtot tegyünk, és így helyezzük a sütőbe.
4. Ha van cédrusdeszkánk, akkor azt előtte áztassuk be, és erre tegyük a húst, mert különleges aromát kölcsönöz neki.
5. Magas hőfokon süssük, hogy hamar kérget kapjon
6. A salátához vágjuk csíkokra a kaliforniai paprikát és a lilahagymát. A hal pácolására használt zöldfűszereket keverjük el olivaolajjal és tárkonyecettel.
7. Tálalás előtt a készre sült lazac bőrét távolítsuk el. (Fordítsuk meg, és egy mozdulattal eltávolítható, a rásült sajt miatt nem fog szétesni a lazac a forgatáskor.)
Svéd húsgolyók:
1. A marha és a sertés darált húst összekeverjük a zsemlemorzsával, az apróra vágott hagymával és 1 szem főtt, áttört burgonyával. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a tojást. Ha van, akkor őrölt koriandermagot és szerecsendiót is adjunk hozzá.
2. A formázott húsgolyókat süthetjük a sütőben is, ekkor 5-10 perc, a golyók nagyságától függően.
3. Ha serpenyőben sütjük, minden esetben fedjük le, hogy a gőz alatt párolódni is tudjon.
4. A húsgolyók sütése után visszamaradt zsiradékba tegyünk 1 ek lisztet, kicsit hagyjuk lepirulni, majd tegyük bele az áfonyalekvárt és az aszalt áfonyát. Öntsük fel az almalével, keverjük el.
5. Adjuk hozzá az mustárt és az szójaszószt, főzzük össze az ízeket.
6. A burgonyapürét hagyományos módon készítsük el.