Sütőtökös pöfeteg keksz
A külső hasonlóság miatt a pöfeteggombáról kapta a nevét ez a típusú keksz, amit ezúttal egy szezonális alapanyag, a sütőtök tesz különlegessé.
Hozzávalók
15 db-hoz- 2 db tojás
- 5 dkg kókuszolaj
- 25 dkg sütőtökpüré (sült sütőtök leturmixolva)
- 1 evőkanál vanília aroma
- 15 dkg zabliszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 10 dkg eritrit + porrá őrölt eritrit
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
Elkészítés
A tojásokat felverjük, majd belekeverjük a kókuszolajat, a sütőtökpürét és a vanília aromát. Külön összekeverjük a lisztet a sütőporral, a 10 dkg eritrittel, a fahéjjal és a sóval, majd a nedves hozzávalókhoz adjuk, és homogénre keverjük.
A tésztát 1-2 órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A megkeményedett hideg tésztából 4-5 cm átmérőjű, fasírt alakú kekszeket formázunk, majd a porrá őrölt eritritbe forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket egymástól kellő távolságra ahhoz, hogy legyen helye növekedni a tésztának.
Az előmelegített sütőben 12 percig sütjük. Sütés után, amennyiben beszívta a tészta, megszórhatjuk kevés további porrá őrölt eritrittel a pöfeteg kekszeket.