Sütőben sült rántott hús és Édesburgonya cékla püré
Hozzávalók
- 2-3 ek. vaj
- 3 dl tej
- 1 ek. tabasco szósz
- 3 db pulykamell
- 200 g zsemlemorzsa
- 5 ek. reszelt parmezán sajt
- ½ tk. cayenne paprika
- 1 tk. őrölt fekete bors
- 1tk. őrőlt fehér bors
- 1 ½ tk. fokhagymapor
- 1tk. őrölt paprika
- 2 csipet só
- vaj
- 1 nagy édesburgonya
- 2 nagyobb cékla
- só
- bors
- tej, igény szerint
Elkészítés
Sütőben sült “rántott hús”
Elkészítési idő: 45 perc
Előkészület: hús pácolása minimum 1 óráig- maximum 24 óráig a hűtőben
1. A félbevágott pulykamell filéket klopfolóval megpuhítjuk.
2. A tejet és a csípős szószt összekeverjük egy edényben és a filéket belehelyezzük. Minimum 1- maximum 24 órán át pácoljuk a húst a hűtőben.
3. Összekeverjük a zsemlemorzsát, a reszelt parmezán sajttal, Cayenne paprikával, fekete- és fehérborssal, fokhagymaporral, őrölt paprikával és a sóval. Majd ebben a keverékben a pácból kivett húst, megforgatjuk. Az így kapott pulykamell filé, sütés előtt még 10 percig visszakerül a hűtőbe.
4. Mindeközben, a sütőt melegítsük elő 200 fokra. Mielőtt betesszük a pulykákat, a vajat egyenletesen elosztva, tegyünk a tetejükre.
5. 20-25 percig süssük a húst, addig míg külseje aranybarna és ropogós lesz, belseje pedig puha és omlós marad.
Édesburgonya-cékla püré
1. Az édesburgonyát és a céklát is külön–külön, olívaolajjal, sóval és borssal bedörzsöljük.
2. 200 fokos sütőben 1-1,5 óráig sütjük. Ha készen vannak, akkor miután lehűltek egy kicsit, a héjukat eltávolítjuk.
3. Az édesburgonyát, vajjal, tejjel, sóval, borssal botmixer segítségével pürészerűre aprítjuk, míg a céklát a tejjel, sóval, vajjal, borssal és 2 kanál édesburgonyával szintén lepürésítjük. Ezután már tálalható is.
Tipp:
A már bepácolt, ám nyers húst, sütés előtt mindenképp érdemes a hűtőbe tenni még 15 percig, mivel így sokkal szebben sül majd a sütőben. Ropogósabb lesz a külseje, míg a húsa omlós marad.