Süssünk rendhagyó, édes olasz fánkot a farsangi szezonra! A siker garantált!
A sült rizottógolyó, azaz arancini az olaszok egyik legismertebb street foodja. Készítik sósan, például paradicsomos raguval vagy mozzarellával töltve, illetve édesen. Én most ez utóbbira mutatok egy verziót, ami a farsangi szezonban akár fánknak is beillik.
Hozzávalók
10-12 kis golyóhoz- 10 dkg rizottó rizs
- 3 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kis marék mazsola
- 1 tojás
- liszt, tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz
- 4 dl olaj a sütéshez
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
A rizottó rizst egy lábasba szórjuk, felöntjük 1 dl vízzel, majd kevergetve addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Ekkor ráöntjük a tejet, hozzászórjuk a kétféle cukrot és a mazsolát, majd lassú tűzön puhára főzzük a rizst.
Mikor a rizs az összes tejet magába szívta és megpuhult, megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, ezt követően egy lefedhető tálba kanalazzuk, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap hozzákeverjük az elhabart tojást, majd kis golyókat formázunk a masszából. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk, és közepesen forró olajban aranybarnára sütjük a kis golyókat. Porcukorral meghintve tálaljuk.