Sültfokhagyma-krémleves baconnel, sajtchipsszel
Nagyon szeretem a „semmiből is finomat” típusú ételeket. Higgyétek el, az egyszerűség mögött remek ízek lapulnak, ennek az egyszerű fokhagymakrémlevesnek például az a titka, hogy sütőben, egészben sült fokhagymából készült. A feltét már csak ráadás, némi kruton is elegendő persze a tálaláshoz.
Hozzávalók
4 személyre- A leveshez:
- 2 egész fej fokhagyma
- olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 8 dl zöldségalaplé
- só, őrölt fekete bors
- 1 nagy csipet őrölt csili
- 3 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 2 dl cukrozatlan habtejszín vagy főzőkrém
- A feltéthez:
- 8 dkg parmezán
- kevés olaj
- 8 dkg kockázott bacon
- 2 ág kakukkfű
- kenyér
- snidling
Elkészítés
Az egész fej fokhagymákat keresztben kettévágjuk, locsolunk rájuk némi olívaolajat, majd sütőtálba tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt puhára sütjük. Vigyázzunk, kissé barnuljon a fokhagyma, de ne égjen meg! Ha szükséges, takarjuk le alufóliával.
Miután a fokhagyma kissé kihűlt, a puha gerezdeket egyszerűen kinyomjuk (vagy kiskanállal kikanalazzuk) a héjból.
Egy nagyobb lábasban kevés olajat hevítünk, majd a megtisztított, felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a sült fokhagymahúst, felöntjük az alaplével, sóval, borssal és csilivel ízesítjük. Felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a vöröshagyma teljesen megpuhul. Ekkor botmixerrel krémesre törjük.
A keményítőt kevés hideg vízzel simára keverjük. A tejszínhez kevés levest adunk, kikeverjük (a főzőkrém mehet közvetlenül a levesbe), majd a keményítős és a tejszínes folyadékot is a leveshez csorgatjuk. Összeforraljuk.
Amíg fő a leves, elkészítjük a feltéteket. A parmezánt kis lyukú reszelőn lereszeljük, és sütőpapírral leterített sütőlemezre 8 kis halmot teszünk a sajtból. (Hagyjunk helyet közöttük, terülni fognak.) 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt aranyszínűre sütjük a chipszeket.
A bacont egy kevés olajon átsütjük, a kakukkfű lecsipkedett leveleivel ízesítjük. A kenyeret felkockázzuk, és egy kevés olajon szintén átsütjük.
A kész levest forrón tálaljuk, megszórjuk baconnel, kenyérkockákkal, snidlinggel és sajtchipsszel.